Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a Grand Theft Auto EU

2016. szeptember 15., csütörtök 19:19

Az olasz, a spanyol és a belga rendőrség közös akcióban kapcsolt le egy nemzetközi bűnszervezetet, ami lopott luxusautók ellopásából csinált pénz Észak-Afrikában és Európában. A rendőrök 28 embert tartóztattak le és 29 helyen tartottak vizsgálatot Olaszországban és Spanyolországban.

A banda vezetői olaszok és marokkóiak voltak. A rendőrség információi alapján a bandának Európa szerte voltak tagjai, és szofisztikált módszereket alkalmaztak. A BBC cikke alapján a bűnözők először az olasz hatóságoktól valahogy megszerezték az autótulajok adatait, aztán Spanyolországban hamis dokumentumokat készítettek az adatok alapján. A dokumentumokat arra használták, hogy az autókereskedésektől pótkulcsokat kaphassanak a kocsikhoz. Az autók ellopása után hamis rendszámtáblákkal és biztosítással érték el, hogy ne legyenek gyanúsak a rendőrségnek.

Az olasz rendőrség közlése szerint 40 kocsit foglaltak le a hatóságok, összesen nagyjából 3 millió euró (nagyjából 930 millió forint) értékben. A hatóságok számítógépeket, hamis személyi igazolványokat és hamis pénzt is lefoglaltak. Az akciót az Europol és az Eurojust koordinálta. Az Eurjust szóvivője szerint az akció jó példa arra, hogy a legkomplexebb, határokon átívelő bűnügyeket csak uniós együttműködéssel lehet megoldani.

Rovatok