Index Vakbarát Hírportál

Kína váratlanul elengedte a kémkedéssel vádolt kanadai állampolgárt

2016. szeptember 16., péntek 09:10

Hazatért Vancouverbe a kanadai Kevin Garratt, akit két éven át tartottak fogva Kínában kémkedés vádjával. A családja közleménye szerint a kínai hatóságok deportálták őt, írja az MTI. Egy névtelenül nyilatkozó kanadai kormányilletékes azt mondta, hogy a férfit a minap elítélték, majd óvadék ellenében szabadon engedték.

Az 55 éves Kevin Garratt ellen január végén emeltek vádat Kínában kémkedés és államtitkok illegális megszerzése miatt. A kínai hatóságok szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy Kevin Garratt a kanadai hírszerző szervektől feladatokat kapott információk gyűjtésére.

A nyugati média által keresztény aktivistaként emlegetett 55 éves Garratt a kínai-észak-koreai határon fekvő Tantungban kávézót üzemeltetett feleségével együtt. A férfi ellen 2014-ben indult eljárás. Az első hivatalos pekingi bejelentés arról szólt, hogy mindkettőjüket kínai katonai objektumokkal és nemzetvédelmi tudományos kutatási programokkal kapcsolatos titkos információk gyűjtésével, valamint a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységgel gyanúsították.

A vancouveri férfi és párja 1984 óta élt Kínában, először angoltanárként dolgoztak, majd Tantungban telepedtek le. Sajtóértesülések szerint turistautakat szerveztek Észak-Koreába, illetve segítettek az onnan érkezett menekülteknek. A férfival együtt a feleségét is őrizetbe vették, majd 2015 februárjában óvadék ellenében szabadon engedték, de nem hagyhatta el Kínát.

Garratt szabadon engedése meglepetésként hat, mert semmi jel nem utalt arra, hogy Kanadának sikerült volna áttörést elérni a két éve húzódó ügyben. Hírügynökségek Justin Trudeau kanadai miniszterelnök diplomáciai sikereként könyvelik el szabadon bocsátását. Felemlegetik, hogy Trudeau a minap Kínában járt hivatalos látogatáson, tárgyalt a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről, de felvetette a Pekinget érzékenyen érintő emberi jogok kérdését is. Kína szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni Kanadával, és vélhetően erről is szó lesz Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szeptember 21. és 24. közötti kanadai látogatásán.

Rovatok