Index Vakbarát Hírportál

Meghamisíthatták a lezuhant lengyel gép hangfelvételeit

2016. szeptember 16., péntek 00:49

Az új lengyel vizsgálóbizottság szerint meghamisították az adatokat a 2010-es szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség korábbi vizsgálatai alatt. Idén februárban a Jog és Igazságosság (PiS) párti kormány állított fel egy új bizottságot, hogy vizsgálják ki a gép lezuhanását, ami 97 utas, köztük Lech Kaczyński lengyel elnök halálával járt.

A korábbi vizsgálatokat orosz és lengyel hatóságok folytatták: Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget, miközben a 2010-2011-ben működő, Jerzy Miller akkori belügyminiszter vezette lengyel bizottság szerint az orosz irányítótorony által megadott téves adatok is hozzájárultak a szerencsétlenséghez, de alapvetően a mostani, új vizsgálat szerint öt évvel ezelőtt az akkori lengyel testület hasonlóan akarta bemutatni a katasztrófát, mint az orosz hatóságok. A bizottsági munkát pedig Donald Tusk "személyesen felügyeletet". A jelenlegi vizsgálóbizottság elnökhelyettese, Nowaczyk professzor elmondta a sajtótájékoztatón: a fekete dobozok felvételeit újra feldolgozták és arra jutottak, hogy a korábbi jelentések készítői az anyagból néhány másodperces részeket kihagytak.

Valószínűnek tartják azt is, ami korábban is felmerült már a 2010-'11-es vizsgálat bírálói körében, hogy a gép nem a földnek ütközve esett szét, hanem már a levegőben megrongálódott. Az el nem hamvasztott holttesteket is exhumálják, hogy alaposabban megvizsgálják őket.

A lengyel ellenzéki pártok bírálták a jelentést, szerintük az új bizottság "manipulációk sorát" mutatta be a vizsgálatban. Az orosz külügyminiszter közölte, hogy minden új információról haladéktalan tájékoztatást kér, amire a lengyel válasz volt, hogy megkapják, ha az oroszok is kiszolgálják Lengyelországot az összes korábban kért adattal (MTI).

Rovatok