Index Vakbarát Hírportál

Fico és Sobotka: A menekültkvóták halottak

2016. szeptember 18., vasárnap 23:05

A kvóták halottak

- mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, amikor a cseh tévében erről kérdezték őt és vitapartnerét, Robert Ficót, a szlovák kormányfőt. Fico szerint "politikailag ez a téma már nincs napirenden" és hozzátette, hogy a kötelező kvóták témája már az Európai Tanács két legutóbbi ülésén sem volt napirenden. Persze azt is hozzátette, hogy még senki sem helyezte hatályon kívül magát az uniós döntést - írja az ÚjSzó.com.

Ezek után mind a ketten elmondták, hogy az EU vezető politikai testülete, az Európai Tanács a kötelező kvótákról soha nem hozott döntést. A pozsonyi EU-csúcstalálkozóról Fico azt mondta, az egy "informális fórum volt, amelynek nem volt célja konkrét ügyekben döntéseket hozni". A magyar és az olaszkormányfő, Orbán Viktor és Matteo Renzi is bírálta a csúcstalálkozó eredményét, Fico pedig azt mondta, Renzit "nem egészen érti", de Orbán Viktor nyilatkozatát nem kommentálta. Helyette viszont Andrej Kiska szlovák államfő korábban államfő elítélte Orbán szavait.

Ficó újra elmondta, hogy elégedett a találkozóval, aminek "a legfőbb üzenete az, hogy nem nyitunk meg olyan témákat, amelyek megosztanák a tagállamokat, és amelyekről előre tudjuk, hogy nem fogunk megegyezni".

Pénteken már írtunk róla, hogy Orbán szerint sikertelen volt az alapvetően menekültválsággal foglalkozó pozsonyi EU-csúcs, de úgy néz ki, valójában pont arról szólt a találkozó, amit Orbán Viktor hiányolt belőle.

Rovatok