Index Vakbarát Hírportál

Megostromoltak Kasmírban egy indiai katonai bázist

2016. szeptember 18., vasárnap 09:45

Legalább tizenhét indiai katona és négy fegyveres halt meg egy indiai katonai bázis elleni támadásban Kasmírban a pakisztáni határ közelében. A vitatott hovatartozású, indiai ellenőrzés alatti területre indiai katonai források szerint négy fegyveres hatolt be a bázisra azzal a céllal, hogy „utolsó leheletéig harcoljon”.

A rajtaütésszerű támadást egyórás tűzpárbaj követte. Az indiai hadsereg helikoptereket küldött a sebesültek kimentésére. A védelmi minisztérium 35-re tette a számukat – írja az MTI. A belügyminisztérium szerint határokon átnyúló terrortámadás történt, de nem tudni, melyik fegyveres szervezet áll a hátterében.

Legutóbb januárban követtek el hasonló támadást, az ugyancsak a Pakisztánnal határos Pundzsáb államban több napon át tűzharc folyt egy indiai támaszponton. India szerint az akkori támadók Pakisztánból szivárogtak át.

A főként muzulmánok lakta Kasmírban, amelyet Újdelhi és Iszlámábád is sajátjának tekint, július eleje óta az utóbbi évek legnagyobb India-ellenes zavargásai folynak, miután az indiai biztonsági erők megölték a térség egyik lázadóvezérét, Burhán Mozaffar Vánit és két harcostársát. A kormányellenes tüntetések kirobbanása óta 80 civil vesztette életét és ezrek sebesültek meg.

Rovatok