Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítés közben felrobbant 4-5 bomba New Jersey-ben

2016. szeptember 18., vasárnap 17:21 | hét éve frissítve

Mind a 29 sérültet hazaengedték a kórházból a New York-i robbantás után, mely szerencsére nem járt halálos áldozatokkal. A nyomozásról sok részletet még nem lehet tudni, de az eddigi információk alapján nincs jel arra, hogy nemzetközi terrorizmus lenne a háttérben.

Vasárnap gyanús csomagot találtak New Yersey állam Elizabeth városának vasútállomása közelében. Két utcaseprő figyelt fel rá egy szemetesben, a csomagból vezetékek és egy cső lógott ki. A korábbi hírek szerint a rendőrök megsemmisítették a gyanús csomagot, azonban a város polgármestere később azt állította, hogy a csomag felrobbant. 

Christian Bollwage szerint a zsákban 4-5 robbanószerkezet volt, és amikor a tűzszerész robot hatástalanítás közben elvágott egy vezetéket, a csomag felrobbant. Senki nem sebesült meg. Korábban a csomag miatt a Newark felé vezető vasútvonalakat átmenetileg lezárták.

Négy robbanószerkezet, egy késes támadás egy nap alatt

A vasárnapi New York-i robbantással kapcsolatban Andrew Coumo, New York-i kormányzó azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték nemzetközi terrorista szálra, nem találtak kapcsolatot az Iszlám Állammal vagy másokkal.

Attól függ, hogy hogyan határozzuk meg a terrorizmust. Egy New Yorkban robbanó bomba nyilvánvalóan terrorista cselekmény, de nem kötődik a nemzetközi terrorizmushoz

– fogalmazott Andrew Cuomo a CNN szerint. A kormányzó azt mondta, hogy a robbanás súlyos pusztítását nézve nagy szerencsére, hogy nincsenek áldozatok.

Mint ismert, robbanás történt helyi idő szerint szombat este kilenckor Manhattanben, egy hulladéktároló robbant be, 29 embert vittek kórházba, de vasárnap délre mindannyiukat kiengedték. Egy másik, közeli helyszínen egy gyanús, bedrótozott kuktát találtak. New Jersey-ben pedig csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg.

Egyelőre nem tudni, hogy van-e köze a robbantásoknak ahhoz, hogy Minnesota állam St. Cloud városában egy bevásárlóközpontban egy késes támadó legalább nyolc embert megsebesített, miután Allah nevét említette és egyik áldozatától megkérdezte, hogy muzulmán-e. A merénylőt egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt lelőtte.

Videó a robbanásról:

Bill de Blasio polgármester szerint nem tudnak semmilyen konkrét terrorfenyegetésről New York-ban, ezzel együtt megemelték a biztonsági készültséget.

Azt tudjuk, hogy bomba volt, ez egyértelmű. De még fel kell deríteni, mi állt a robbantás mögött: személyes motiváció, politikai ok vagy más, ezt még nem tudjuk

- mondta De Blasio.

A szokásos létszámnál ezerrel több rendőrt és katonát vezényelnek ki az utcára, ők főleg a buszállomásokon, a metróban és a reptereken fogják ellátni a szolgálatukat azzal a céllal, hogy növeljék az emberek biztonságérzetét. Ugyanakkor a városban eleve megnövelték a rendőri erők számát, mert hétfőn kezdődik az ENSZ közgyűlésének idei ülésszaka.

James O,Neill rendőrfőnök arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig senki - sem egyén, sem csoport - nem jelentkezett a manhattani robbantás elkövetőjeként. A hatóságok az utcai videofelvételeket vizsgálják át, és szemtanúkat keresnek.

Az FBI cáfolta azt a sajtóban elterjedt hírt, miszerint a robbantással összefüggésben őrizetbe vettek volna öt férfit. A The New York Post még azt is tudni vélte, hogy az öt férfi egy autóban a newarki repülőtér felé igyekezett. Az FBI szerint viszont csak a kocsikat ellenőrizték, és nem tartóztattak le senkit. Ugyanakkor a közlekedési hatóságok vasárnap késő este bejelentették, hogy a Newark felé vezető vasútvonalakat átmenetileg lezárták.

Rovatok