Index Vakbarát Hírportál

Légitámadás érte az élelmiszer-konvojt Szíriában

2016. szeptember 19., hétfő 23:27

Az ENSZ segélyszállító teherautóit érte támadás hétfő este Szíriában, Aleppó várostól nyugatra, Urm al-Kubra településnél - közölte a világszervezet egy szóvivője. 

Korábbi értesülésekből még csak annyit lehetett tudni, hogy egy nemzetközi segélyszervezet konvoját támadták meg. A szóvivő nem erősítette meg, hogy légitámadásról van szó, de nagyon valószínű, ugyanis újrakezdődtek a légicsapások.

A Reuters hírügynökségnek egy Umr al-Kubra-i lakos telefonon azt mondta, hogy a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál parkoló teherautókat légicsapás érte. A központ vezetője és a segélyszervezet több munkatársa súlyosan megsebesült. Más jelentések szerint a központ vezetője meghalt.

A segélykonvoj egy korábban is használt útvonalon, Törökországból érkezett Szíriába, a teherautók rakományának nagy részét pedig több térségbeli és nemzetközi jótékonysági szervezet adománya tette ki.

Az ENSZ egyebek közt élelmiszert és egészségügyi felszerelést igyekszik szállítani 78 ezer ember számára az Aleppótól nyugatra fekvő településre, írta az MTI.

A szíriai hadsereg hétfő este felmondta az egy hete életbe lépett fegyverszünetet. A szíriai hadsereg szerint a "terrorista csoportok" (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristáknak nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, lőszerkészletük feltöltésére használták ki, és több mint 300 alkalommal meg is sértették a tűzszünetet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet szerint a kormányerők bejelentését követően legalább 35 légitámadást hajtottak végre Aleppóban és környékén.

Rovatok