Index Vakbarát Hírportál

Megint lesz KGB Oroszországban

2016. szeptember 19., hétfő 10:35

A Szövetségi Biztonsági Szolgálatra, azaz az FSZB-re alapozva belbiztonsági minisztériumot hoznak létre Oroszországban, ebbe olvasztják majd bele az orosz kormányzat tagjainak, objektumainak és kommunikációs csatornáinak védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálatot (FSZO), valamint a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SZVR) is - írta a Kommerszant című napilap. A lap szerint mindezt majd a 2018-as elnökválasztás után csinálják meg, a Moscow Times szerint viszont a választások előtt. 

Ezzel az FSZB gyakorlatilag vissza fogja kapni az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság, a KGB jogosultságait.

Az új minisztérium ugyan nyomozást folytathat majd a Nyomozó Bizottság (SZK) és a belügyminisztérium által elindított büntetőeljárásokban, és egyúttal felügyeletet is gyakorol majd felettük. Ezenkívül az új minisztérium lesz hivatott szavatolni a rendvédelmi szervezetek biztonságát. A lap úgy tudja, hogy az SZK a reform következtében elveszíti majd önállóságát, és ismét az ügyészség részévé válik, mint 2011 előtt.

A védelmi minisztériumot ezzel szemben megerősítik, a tárca ellenőrzése alá kerülnek a jelenleg a rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó polgári védelmi, mentő- és tűzoltó alakulatok.

A változások keretében az FSZO elnöki biztonsági szolgálattá alakul, ám továbbra is a feladatai közé tartozik majd a többi vezető titkosított kommunikációjának és mozgásának biztosítása.

Az Oroszországban működő, egymással is rivalizáló titkosszolgálatokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben

Rovatok