Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség elfogott kilenc embert a leszboszi menekülttábor felgyújtása miatt

2016. szeptember 20., kedd 13:47

Kilenc embert vettek őrizetbe a görög hatóságok az egyik leszboszi menekülttáborban történt tűzeset és zavargások miatt - közölték rendőrségi források kedden. Azt írja az MTI, hogy  feltehetően afgán, iraki, szenegáli és szíriai menekültek - volt köztük egy kameruni is -, robbantották ki a konfliktust.

A tűzeset hétfő este történt a Moria város melletti túlzsúfolt menekülttáborban, miután tömegverekedés tört ki a táborlakók között. A tűzben hatvan kunyhó, száz sátor és három, tábori alkalmatosságokat tartalmazó konténer égett le. Mintegy 3-4000 ember kényszerült elmenekülni a szeles időjárás miatt gyorsan terjedő lángok elől. 

A hatóságok most egy másik, a Kara Tepe település melletti menekülttáborba helyezik át a menekülteket, és megpróbálják mihamarabb helyrehozni a moriai tábort. A hatóságok negyven rohamrendőrt küldtek a táborba, és kedd reggelre ellenőrzésük alá vonták a területet. A rendőrség szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozta.

A görög kormány adatai szerint mintegy 5600 menekült tartózkodik Leszbosz szigetén, miközben a szálláshelyeken 3500-nak van hely.

A legtöbben a menedékkérelem elutasításának esetén a kitoloncolást lehetővé tevő EU-török migrációs megállapodás miatt ragadtak a görög szigeten. A táborban tartózkodók többsége menedékkérelmet nyújtott be a görög hatóságoknál, aminek az elbírálása viszont hónapokig is eltarthat. Görögország teljes területén jelenleg több mint 60 ezer menekült tartózkodik.

Rovatok