Index Vakbarát Hírportál

Fegyvertelen, feltartott kezű fekete férfit lőttek le Tulsa közelében

2016. szeptember 20., kedd 11:04

Pénteken egy közúti igazoltatás során agyon lőttek egy amerikai férfit a tulsai rendőrök. A hatóság kezdetben azt kommunikálta, hogy a 40 éves négygyermekes Terrence Crutcher nem működött velük együtt, és felszólításra sem adta meg magát, a nyilvánosságra került videófelvételek alapján ez erősen kérdéses.

Fegyvertelen, feltartott kezű fekete férfit lőttek le Tulsa közelében

Az egyik rendőrautó fedélzeti kamerájának felvétele szerint Crutcher feltartott kézzel haladt az autója felé, először csak két rendőr veszi körbe, majd odamegy még kettő, az egyikük sokkolóval lőtte meg, a másik éles lőfegyverrel. A rendőröktől elhangzik az is, hogy "készül valamire a nagydarab fickó". 

A videón nem látszik, hogy miért állították meg Crutcher autóját, mint ahogy az sem, hogy miért fogtak rá kezdetben fegyvert. A Quartz szerint a férfinél nem volt fegyver, és egyébként egy helyi főiskolán tartott zeneóráról ment hazafelé.

A portál szerint Tulsában 2015 óta 400 fekete férfit lőttek le rendőrök, ami azt mutatja, hogy a déli államokban még mindig súlyos probléma az afro amerikaiak és a fegyveres szervek közti, sokszor etnikai alapú konfliktus és előítéletesség. 

Rovatok