Index Vakbarát Hírportál

Átnevelőtábort nyitnak a franciaországi iszlamistáknak

2016. szeptember 20., kedd 11:42 | aznap frissítve

A franciaországi Tours közelében, a Pontourny-kastélyban szeptember végén nyílik meg a hivatalosan Prevenciós, Integrációs és Állampolgársági Központnak nevezett intézmény, amelyben 18-30 év közötti fiatal iszlamistákat próbálnak meg deradikálizálni, közölte az AFP-re hivatkozva az MTI.

Olyan fiatalokkal foglalkozunk, akik radikalizálódtak, de ki akarnak törni ebből

– közölte Louis Lefranc, az intézmény vezetője, aki szerint a leendő lakók megszakították a kapcsolatot barátaikkal és családjukkal, és önként döntöttek a beköltözés mellett. Ugyanakkor a bentlakásos iskolákat idéző környezet ellenére az ablakokat berácsozzák, hogy megakadályozzák, hogy bárki is kiugorjon.

A bentlakók gyakorolhatják a vallásukat, de csak a szabadidejükben, a tanórákon ugyanis a kereszténységről, a történelemről és filozófiáról tanulnak majd, és szigorú menetrend szerint zajlanak mindennapjaik, a reggeli felkelés ideje például 6:45 lesz. A fiatalok az intézmény egyenruháját hordják, és hetente egyszer zászlófelvonási ceremónián is részt vesznek. A bentlakókkal szociális munkások, pszichológusok és orvosok is foglalkoznak majd.

Az önkéntesek akkor hagyhatják el az intézményt, ha szakértők úgy ítélik meg: többé nem jelentenek problémát a társadalomra nézve  ugyanakkor a képzés ideje legfeljebb 10 hónap, közölte a francia BFM TV. Az alaposan bekamerázott intézmény vezetősége egyúttal garantálja: csak olyanokat vesznek fel, akiket a hatóságok nem tartanak közveszélyesek, nem követtek el bűncselekményt, nem zajlik ellenük nyomozás, és nem jártak Szíriában.

A hatóságok tizenkét további tábort akarnak nyitni hasonló feladatokkal 2017 végéig országszerte.

Borítókép: A Pontourny-kastély - Guillaume Souvant / AFP

Rovatok