Index Vakbarát Hírportál

Ezen a 3 helyen épít kerítést Ausztria a magyar határon

2016. szeptember 21., szerda 15:10 | aznap frissítve

Ausztria három helyen tervez kerítést építeni az osztrák magyar határon: Nickelsdorfnál bezár(Hegyeshalom), Heiligenkreuznál (Rábafüzes) és Moschendorfnál (Pinkamindszent) - írja az ORF burgenlandi portálja.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a balkáni útvonalon ismét a menekültek számának emelkedésére lehet számítani. A határ megerősítésére azért van szükség, hogy az érkezőket az átkelők felé tereljék.

Az osztrákok továbbra sem szívesen használják a kerítés kifejezést. A "határmenedzsmentnek" nevezett intézkedéseknek ugyanakkor bizonyos szakaszokon része lesz a kerítés építése is.

Első lépésben csak karókat vernek le a földbe. A Hegyeshalomnál leszúrt karókról már hírt adott Szőke László, Hegyeshalom független polgármestere. Az osztrák Kurier azt írja: a Nickelsdorfban élőket meglepte, amikor a hét elején markológépek jelentek meg telkük határában. Mint kiderült, őket sem tájékoztatták arról, mit építenek a település határában. "Miért most csinálják ezt? Menekülteknek se híre, se hamva, a védekezésre pedig itt vannak a rendőrök, a határőrök és a katonák" - értetlenkedett egy helyi lakos az osztrák bulvárlapnak. 

Helmut Greiner a burgenlandi rendőrségi szóvivője az MTI-nek hétfőn azt mondta: a Hegyeshalomhoz közeli B10-es út és az A4-es osztrák autópálya határ menti szakaszánál a tervek szerint összesen 1,6 kilométer hosszúságban szúrnák le a karókat, azonban "építkezésről nincs szó". Christian Knopf, a burgenlandi rendőrség idegenrendészeti osztályának vezetője is azt mondta a Die Pressének, hogy az oszlopok közé egyelőre nem húzzák ki a dróthálót, csak előkészítik ehhez a terepet. A kerítést azért építik meg, hogy ne lehessen kikerülni az ellenőrzött határátkelőket.

Hegyeshalomnál egy helyen egyébként már épült kerítés a kamionparkoló és a rendőrségi őrszoba védelmére. A burgenlandi rendőrség közlése szerint itt egyrészt fogvatartottakat is őriznek, másrészt már előfordult, hogy valaki megpróbált átjutni a határon. Ezen a területen két, összesen 130 konténerből álló létesítményt is felépítettek. Ez szükség esetén az érkező menekültek regisztrációjára szolgál majd.

Délebbre Moschendorf és Heiligenbrunn között 9 kilométer hosszúságban tervezik a kerítést. Az ORF beszámolója szerint a kerítések közötti szakaszokon az utakat és a határátkelőket fokozottan ellenőrzi majd a rendőrség, de nem zárja le. A kerítés építése a következő hetekben kezdődhet meg Hegyeshalomnál. Ha a helyzet Moschendorfnál és Heiligenkreuznál is úgy kívánja, ott is megépítik a kerítést.

Rovatok