Index Vakbarát Hírportál

Huszonöt iraki keresztény menekült okoz diplomáciai felfordulást

2016. szeptember 21., szerda 14:16

Van huszonöt iraki keresztény menekült Európában, akiket Csehország fogadott be egy Generace 21 nevű kormányzati humanitárius akció keretében. Ezek a menekültek, miután a menekültstátuszt megkapták a csehektől, átszöktek Németországba, hogy ott telepedjenek le. A német hatóságoknál is bejelentkeztek menekültként, és mivel Berlin elfogadta a menekülteknek azt az érvét, hogy a rokonaik már letelepedtek korábban Németországban, el is indult a német menedékjogi eljárás, hogy megkaphassák az ottani tartózkodásukhoz a papírokat.

Azonban a csehek közbeszóltak. A cseh kormány azt mondta, hogy ha a németek megadják a menekültstátuszt a huszonöt iraki kereszténynek, akkor azzal a kötelező kvóták rendszerét írják felül, mivel az eset precedens értékű lesz a jövőben. A cseh kormány is precedensértékű megoldást javasolt, azt, hogy

a 25 befogadó országukból elszökött menekültet toloncolják ki az unióból, vissza a háborús övezetbe, ahonnan jöttek.

Prága szerint csak ilyen kemény büntetéssel lehet elejét venni a letelepedési jogot megkapó menekültek EU-n belüli migrációjának.

„Az irakiak visszaéltek a Cseh Köztársaság és polgárainak jóindulatával, ezért felkértem az illetékes hatóságokat, hogy használjanak ki minden törvényes lehetőséget arra vonatkozóan, hogy az irakiakat visszaküldjük hazájukba” – írta Milan Chovanec cseh belügyminiszter Twitteren. (Az eset után a cseh kormány egyébként leállította a közel-keleti keresztényeket mentő humanitárius programját.)

A cseh diplomácia úgy néz ki, hogy sikerrel jár, Németország elfogadta az érveiket, nem adtak az irakiaknak lehetőséget arra, hogy az országban maradjanak. A csehek nem fogadják őket vissza, egyelőre úgy tűnik, hogy ki fogják őket toloncolni az unióból. 

Az egyik legnagyobb példányszámú cseh napilap, a MF Dnes úgy tudja, hogy az irakiak úgy döntöttek, hogy Magyarországra jönnek, itt felvesznek egy új identitást és álnéven beadják új menedékjogi kérelmüket. Aztán amíg el nem dől a kvótarendszer alapján, hogy melyik ország fogadja be a menekülteket, addig visszaszöknek Németországba. A Visegrad Post szerint a terv ott fog elbukni, hogy mind a 25 menekült fotóval és ujjlenyomattal már bent van az összeurópai menedékkérelmi adatbázisban, és a sajtó is több országban megírta az esetet.

Rovatok