Index Vakbarát Hírportál

Olcsó kínai büfé kapott Michelin-csillagot

2016. szeptember 21., szerda 16:30 | aznap frissítve

 Először jelent meg Michelin-kalauz Kínában. Szerdán mutatták be a Sanghaj gasztronómiai kínálatának szentelt első kötetet.

A kiadványban luxuséttermeket és kisebb, gyorséttermi konyhákat is bemutatnak. Összesen 26 kapott csillagot. Köztük található a világ legolcsóbb olyan konyhája, mely két Michelin-csillaggal rendelkezik: a Canton 8 még házhozszállítást is vállal.

A sanghaji kiadást júliusban a szingapúri kalauz előzte meg, mely szintén osztott Michelin-csillagot kis konyháknak. Ezt a változást a gasztronómiai világ kritikával fogadta: egyesek azt vetik a kiadvány szerkesztőinek szemére, hogy az ilyen gyorséttermek minősége nem hasonlítható a francia konyhaművészethez, az haute cuisine-hez, amelyre a Michelin-kalauz eredetileg specializálódott.

Az egyik csillagos kínai étterem magyar séfjéről egyébként mi is írtunk. 

Terjeszkednek

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz az azonos nevű ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelent meg 1900-ban még kicsiny füzet formájában 35 ezer példányban és ingyen osztogatták. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már világszerte kéttucat ország 160 ezer éttermének besorolását végzi el évente megjelenő kiadványaiban.

A Michelin-kalauz erőteljes terjeszkedésbe fogott Ázsiában. A szingapúri és sanghaji kiadvány után novemberben Szöulban adnak ki a legjobbakat felsoroló kalauzt. Tokióban 2007, Hongkongban 2009 óta jelenik meg a kiadvány.

Rovatok