Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül nem a gyanúsítottat lőtték le a rendőrök, azonnal zavargás tört ki

2016. szeptember 21., szerda 08:51

Megint zavargások törtek ki az Egyesült Államok egyik déli szövetségi államában, Észak-Karolinában. Az elmúlt hónapokban történt esetekhez hasonlóan ezt is az váltotta ki, hogy egy rendőr vitatható körülmények között lelőtt egy fiatal fekete férfit. 

Az észak-karolinai Charlotte városában a rendőrök délután érkeztek egy háztömbhöz, hogy letartóztassanak egy körözött férfit. Mint az intézkedő rendőrök beszámolójából kiderült, a 43 éves Keith Lamont Scott nem volt azonos a körözött bűnözővel, ám amikor kiszállt az autójából, fegyver volt nála, és mivel azt hitték, hogy közvetlen fenyegetést jelent a számukra, egyikük azonnal lelőtte.

Az agyonlőtt férfi családja szerint a rendőrök nem úgy adták elő az esetet, ahogyan valójában történt, mert a férfinél nem fegyver, hanem könyv volt, és éppen az iskolából hazatérő fiát várta.

A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben, kedden este azonban Charlotte utcáit már ellepték a tüntetők, akik utakat zártak el, körbevették a kiérkező rendőröket, többet közülük megsebesítettek. A gázmaszkos rendőrök könnygázgránátokat vetettek be.

A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy nemcsak az áldozat, hanem az őt agyonlövő rendőr is afroamerikai. A rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltott rendőri atrocitás alig pár napja történt, amikor egy fegyvertelen fekete férfit autója mellett lőtt agyon egy rendőrnő, Észak-Karolina pedig még mindig azon háborog, hogy egy hónapja egy siket ember nem reagált megfelelően a rendőri felszólításra, ezért végeztek vele.

A feketék elleni rendőri túlkapások hátteréről, az arra adott válaszokról itt írtunk részletesebben>>>>>>

(MTI)

Rovatok