Index Vakbarát Hírportál

Moszkva amerikai harci drónt látott a lebombázott segélykonvoj felett

2016. szeptember 21., szerda 19:06 | aznap frissítve

Egy Predator típusú, földi célpontok elleni csapásmérésre alkalmas amerikai harci drón tartózkodott Aleppó térségben, amikor támadás érte az ENSZ egyik humanitárius segélyt szállító konvoját - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. 

A konvoj ellen Urm al-Kubra településnél hétfőn elkövetett támadásban a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerint mintegy 20 civil veszette életét. Washington Moszkvát vádolta meg a támadással, amit az visszautasított.

Az orosz védelmi tárca szerdai állítása szerint szeptember 19-én este, az állítólagos légicsapás idején az incidens helyszínének közelében a nemzetközi koalíció egy, a törökországi Incirlik légitámaszpontjáról felszállt Predator harci drónja repült 3,6 kilométer magasan, 200 kilométeres sebességgel.

A Predator percekkel a támadás előtt ért a térségébe és mintegy fél órával azt követően távozott.

Az USA cáfol

A Pentagon cáfolta az orosz védelmi tárca állítását. "Megerősíthetjük, hogy egyik eszközünk - pilóta vezette, pilóta nélküli, amerikai vagy koalíciós - sem tartózkodott Aleppó környékén amikor a humanitárius konvoj elleni bombatámadás történt" - közölte Jeff Davis kapitány, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov kedden kijelentette: az orosz katonai szakértők az általuk megvizsgált videofelvételeken nem találtak bizonyítékot arra, hogy a konvojt valóban légitámadás érte. A tábornok szerint a segélyszállító teherautók a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben gyulladtak ki - mutatott rá a vezérőrnagy.

Az oroszok szerint nem is légibombák voltak

A történet értelmezéséhez tudni kell, hogy ezzel az incidenssel ért véget a rövid szíriai fegyverszünet. Az Egyesült Államok szerint orosz gépek bombázták le hétfőn a szíriai Aleppóba tartó konvojt, mely 78 ezer, ostrom alatt álló embernek vitt volna segélyszállítmányokat.

Az USA felderítése két orosz Szu-24-es gépet észlelt, melyek bombákat dobtak le a kamionokra. A konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. Néhány bomba jutott a vörös félhold Urm al-Kubra-i raktárára is. Az ENSZ a támadást követően minden segélyszállítmányt leállított, a polgárháború pedig újból fellángolt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint nem ők és nem is az általuk támogatott szíriai légierő volt a tettes. Érvelésük szerint a teherautók sérülésein látszik, hogy nem is légibombák robbanásaitól származnak. Az oroszok valószínűleg azért hangsúlyozzák, hogy - a szemtanúk beszámolói ellenére - nem légicsapás okozhatta a konvoj pusztulását, mivel a szíriai ellenzéki milíciák nulla darab harci repülőgéppel rendelkeznek, ellenben több tüzérségi ütegük is van Aleppó körül.

Az orosz védelmi tárca szerint azok a nyugati állítások, amelyek szerint az orosz légierő támadta meg a konvojt, csak el akarják terelni a figyelmet arról az incidensről, amely során - néhány nappal korábban - az Egyesült Államok vezette koalíció harci gépei a szíriai kormányerők állásait bombázták. Annak az incidensnek több mint 60 halottja volt.

Rovatok