Index Vakbarát Hírportál

Több mint félmillió elutasított menedékkérő ragadt Németországban

2016. szeptember 22., csütörtök 10:30 | aznap frissítve

Németországban június végén 550 ezer elutasított menedékkérő élt, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német kormány adataira hivatkozva. Ez a több mint félmillió ember nem kapott menedékjogot, az országot azonban mégsem kellett elhagynia. 

Svédországban közben elérte a 12 ezret az elutasított és emiatt körözés alatt álló menedékkérők száma, írja az MTI. Az SVT svéd közszolgálati televíziónak Per Löwenberg, a svéd határőrség kitoloncolásért felelős képviselője azt mondta: az ügyek nagyobb részét elévülés miatt kell lezárni, mert a rendőrség egyszerűen nem találja meg ezeket az embereket.

A rendfenntartók az elutasított illegális bevándorlók csupán harmadát tudják visszaküldeni, mert a rendőrségnek nincs elég embere a feladathoz. A jelenlegi törvények szerint az elutasított menedékkérők négy év elteltével ismételten folyamodhatnak a menekültstátusért, és akkor a migrációs hatóság újrakezdi ügyük vizsgálatát.

Tavaly 163 ezer menedékkérő érkezett Svédországba. A rendőrség szerint a közeljövőben jelentősen növekszik majd azoknak a menekülteknek a száma, akik megpróbálnak elrejtőzni azután, hogy menedékkérelmüket elutasították.

Rovatok