Index Vakbarát Hírportál

A washingtoni kongresszusban megemlékeztek '56-ról

2016. szeptember 22., csütörtök 23:55

Dennis Ross floridai republikánus és Marcy Kaptur ohiói demokrata párti képviselőnő emlékezett a magyar forradalomra.  Mindkét politikus a a képviselőház magyar-amerikai baráti tagozatának  társelnöki tisztségét tölti be. Ross beszédében felidézte  az 1956-os forradalmi napok eseményeit, említette a "pesti srácokat", az utcai harcokat, Nagy Imre kivégzését, és azokat a magyarokat, akik menekülni kényszerülve az Egyesült Államokban kezdtek új életet és gazdagították az amerikai társadalmat. Ross magyar gyökerű, a szülei még '56 előtt emigráltak az Egyesült Államokba és segítették a magyar menekülteket.

Marcy Kaptur azt hangsúlyozta, hogy 1956 a hidegháború fordulópontja volt, és hősei bizonyították azt a szabadságszeretetet, amely aztán az egész térség számára példát mutatott, egészen a hidegháború végéig. Beszédében mindkét politikus hangsúlyozta, hogy 1956 szellemisége máig él és az 1990 után megújított amerikai-magyar  kapcsolatok is az akkor hangoztatott és néhány napra megvalósított közös értékeken nyugszanak. 

"A mai napot történelmi napként éltem meg, ünnepélyes és emelkedett pillanatok voltak ezek. Kiemelkedő fontosságú esemény, kiemelkedő üzenettel." -  nyilatkozta az MTI-nek  Szemerkényi Réka washingtoni  magyar nagykövet.  "Szimbolikus volt a gesztus is, mert a  két párt politikusa  egymás után  szólalt fel, s ez egyúttal üzenet is: a magyar-amerikai kapcsolatok kétpárti támogatást élveznek" - mondta Szemerkényi Réka. 

A megemlékezés nyilatkozattal zárult, amelyben az amerikai politikusok - mint a dokumentum fogalmaz  -  elismerik, ünneplik és emlékezetükbe zárják a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós barátságot.

Rovatok