Index Vakbarát Hírportál

Alternatív Nobel-díjat kaptak a szíriai önkéntes mentők

2016. szeptember 22., csütörtök 11:01 | aznap frissítve

A szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó "fehérsisakosok", Mozn Hasszan egyiptomi nőjogi aktivista, Szvetlana Gannuskina orosz emberi jogi aktivista, valamint a Cumhuriyet című török napilap kapta idén az Alternatív Nobel-díjat - közölte csütörtökön a Right Livelihood Award Alapítvány.

Most először kapta az elismerést szíriai díjazott. A díjjal 3 millió svéd korona (mintegy százmillió forint) is jár, mely egyenlően oszlik meg a négy kitüntetett között. A hagyományos Nobel-díjjal szemben egyfajta bírálatot is megfogalmazó Alternatív Nobel-díjat 1980 óta évente ítélik oda az emberi jogokért, környezetvédelemért és békéért munkálkodó egyéneknek, illetve szervezeteknek.

A szírai polgárháborúban a bombázások áldozatait mentő önkéntesek önfeláldozó munkájáról több fim és riport jelent meg. Hatalmas fizikai és pszichikai megterhelés alatt, folyamatos életveszélyben végzik munkájukat. A következő videót csak erős idegzetűek nézzék meg(18+).

Augusztusban halt meg az egyik legismertebb aleppói életmentő. A 31 éves Khaled Omár Haráh akkor halt meg, amikor pénteken légicsapás érte azt az aleppói házat, ahol éppen tartózkodott a két lányával és a feleségével. Családja túlélte a bombázást. A  Szíriai Polgári Védelem, más néven a „Fehér sisakosok” egyik legrégebbi tagja fegyvertelen önkéntesként több száz embert mentett ki lebombázott házakból. 

A férfi akkor vált világhírűvé, amikor 2014-ben élve hozott ki egy mindössze 10 napos gyereket egy összedőlt épületből. A videót azóta közel 1 millióan látták.

Rovatok