Index Vakbarát Hírportál

Ejtették Erdogan fiának pénzmosási ügyét Olaszországban

2016. szeptember 22., csütörtök 12:30

A bolognai ügyészség vádemelés nélkül lezárta a Bilal Erdogan, Recep Tayyip Erdogan török elnök fia ellen folytatott pénzmosási ügyben kezdett nyomozását csütörtökön. A vádhatóság szerint nem bizonyítható Murat Hakan Uzan száműzetésben élő török ellenzéki politikus bejelentése, miszerint Bilal 1 millió eurónyi (közel 315 millió forintnyi) pénzt vitt volna készpénzben Olaszországba, hogy ott aztán azt befektesse, írja a La Republica.

„Nagy megelégedésünkre szolgál a döntés” – közölte Giovanni Trombini, Bilal Erdogan védőügyvédje, aki a februárban kezdődő nyomozás legelejétől kezdve elutasította a vádakat. Az ügyészség, akkor amiatt kezdte mégis az eljárást, mert a Franciaországban élő Uzan arról tájékoztatta az olasz rendőrséget, hogy a török elnök fia diplomata útlevelét kihasználva fegyveres testőrökkel érkezett az országba, csomagjaikban, készpénzként hozták be az egymillió eurót.

Erdogan elnök többször is támadta az olasz hatóságokat és Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy nyomozást indítottak. „A fiam ellen folytatott nyomozás alááshatja a kapcsolatunkat Olaszországgal, amelynek inkább a maffiával kellene elbánnia” – mondta augusztusban a török elnök. Renzi a Twitteren tette helyre Erdogant: 

Olaszországban van egy autonóm és független igazságszolgáltatás, amely a törvényért és aszerint harcol a törvényszegések minden formája ellen. A bíróink az olasz alkotmány, nem pedig a török elnök akarata szerint működnek. Ezt mi úgy hívjuk, hogy »jogállami rendszer,« amelyre büszkék vagyunk.

Az üzenet hatott: az olaszországi török nagykövet azt mondta, hogy a két ország kapcsolata jó és bíznak az olasz hatóságokban. 

Az ügyet formálisan az ügyészség még megküldi a bolognai bíróságnak, ahol várhatóan végleg lezárják a nyomozást, amelyben semmilyen bizonyítékot nem találtak Bilal ellen.

Rovatok