Index Vakbarát Hírportál

Közel ötvenen meghaltak a kiújuló szíriai harcokban

2016. szeptember 22., csütörtök 15:46

Szíriából indított aknagránát csapódott Kilis török határváros központjába, Aleppóban a rezsim és az oroszok bombázásában legalább 45 ember halt meg. Irakban az Iszlám Állam mustárgázt lőtt az Al-Kayyara katonai légi bázison szolgálatot teljesítő kormányerőkre és amerikai katonákra.

Szíriai területről kilőtt aknagránát csapódott csütörtökön a határ török oldalán lévő Kilis város központjában található egyik ruhaboltba. A támadásban a hírek szerint hat ember megsebesült, köztük öt gyerek, egy személy állapota súlyos – írja az MTI az NTV török hírtelevízióra hivatkozva.

Az NTV információi szerint az áldozatok mindegyike szíriai állampolgár. Ismail Catakli, Kilis tartomány kormányzója azt közölte, hogy az aknagránátot az Iszlám Állam (IS) elnevezésű terrorszervezet által ellenőrzött térségből lőtték ki. Idén január óta már 21 ember vesztette életét és további 80-an sebesültek meg a területen végrehajtott hasonló támadásokban.

Aleppóban heves tűz alá vették a lázadókat

Legalább 45-en életüket vesztették az észak-szíriai Aleppó lázadók kezén lévő negyedeiben, miután csütörtökre virradóra heves légicsapások érték a területet. A lázadószervezetek beszámolói szerint a rezsim harcigépei gyújtóbombákat is bevetettek. Más csoportok azt közölték, hogy orosz helikopterek is részt vettek a támadásban. 

A Levante Front egyik vezetője szerint nyomást gyakorolnak az ellenzékre. „Az oroszok csak a megadást fogadják el. Számukra nincs más megoldás” – idézi szavait az MTI.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes ennek kapcsán moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, elképzelhető, hogy az orosz harci gépek támadni fogják az Ahrar as-Sam csoportot és a Dzsejs al-Fath ernyőszervezetet. A mérsékeltként számon tartott csoportok elleni akciókat azzal indokolta, hogy Oroszország szerint folyamatban lehet a két szervezet összeolvadása az Iszlám Állammal.

Bassár el-Aszad szíriai elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott exkluzív interjújában arról beszélt, hogy elhúzódó háborúra számít. A már hat éve tartó konfliktus szerinte azért nem érhet véget, mert a damaszkuszi rezsim ellenfeleit kívülről támogatják. Úgy véli, az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy csatlakozzon Oroszország iszlamista ellenzéki milíciák – vagyis Aszad ellenfelei – elleni harchoz.

Irakban mustárgázt vetetett be

Az Iszlám Állam erőit gyanúsítják azzal, hogy mustárgázt lőttek az iraki Al-Kayyara katonai légi bázisra kedden. Az amerikai és iraki erők által használt támaszpontot vélhetően gránát- vagy rakétavetővel támadták meg, írja a CNN.

Az amerikai hírcsatorna úgy értesült, hogy egyetlen amerikai vagy iraki katona sem sérült meg az akcióban. A beszámolók szerint a lövedék gyenge minőségű volt, ezért nem lehetett sérültje a vegyi fegyveres támadásnak.

Rovatok