Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulásért ítéltek el Moszkvában egy 76 éves egyetemi tanárt

2016. szeptember 23., péntek 21:07

Hazaárulásért hét év fegyházra ítéltek egy 76 éves egyetemi oktatót Moszkvában – írta a Newsru.com. Vlagyimir Lapigin tavaly nyár óta házi őrizetben volt az ítéletig, amely meglepte munkatársait. „Rendkívül felelősségteljes, jól képzett, lelkiismeretes szakember, semmi rosszat nem tudok mondani róla” – mondta a Bauman rektora, Anatolij Alekszandrov.

Az ügy tárgyalása zárt ajtók mögött folyt, így nem tudni, mit követett el a hatóságok szerint a szakember, aki többek között a moszkvai Baumann műszaki egyetemen tanított.

Emellett – és ez lehet ügyében a fontosabb – az orosz űrügynökséghez, a Roszkoszmoszhoz tartozó központi tudományos kutatóintézetben, a CNIIMAS-ban dolgozott. A Roszkoszmosz honlapja szerint a gázok aerodinamikájával foglalkozó osztályt vezette.

Csupán annyi derült ki az orosz sajtó információiból, hogy Lapigin az ítélet szerint titkos információkat adott át "egy ázsiai országnak".

A hazaárulást – amelyet a kémkedéssel ellentétben értelemszerűen csak az ország saját állampolgára követhet el, együttműködve külföldi szervezetekkel – 2012-ben definiálták újra, megkönnyítve a felelősségre vonást ezen a jogcímen. 

Egy alkalommal egy hétgyermekes édesanyát vontak felelősségre, aki Vjazma településről felhívta az ukrán nagykövetséget, közölve, hogy a mellettük lévő katonai bázis kiürült, szerinte a katonák Donyeckbe mentek. Az ügyet végül ejtették Szvetlana Davidova ellen, az ügyészség elnézést is kért az asszonytól.

Korábban, az 1999 óta őrizetben lévő 2004-ben Igor Szutyjagin kapott 15 év börtönt, katonai adatok átadásáért. A katonai szakértő szerint ő csak nyílt adatokból dolgozva készített elemzést. Büntetését végül nem kellett teljesen letöltenie: amikor az orosz Anna Chapman és nyolc Oroszországak dolgozó alvó ügynök lebukott az Egyesült Államokban, az amerikaiak Szutyjaginra cserélték ki őket. Az 51 éves férfi jelenleg Nagy-Britanniában él.

Rovatok