Index Vakbarát Hírportál

Csúcson a német bevándorlásellenes párt népszerűsége

2016. szeptember 23., péntek 13:23

A legfrissebb felmérések szerint rekordot döntött a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) népszerűsége, a válaszadók 16 százaléka támogatja a radikális-populista pártot, írja a Thelocal.de. Ez két százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi közvélemény-kutatási adat, amit szeptember elsején mértek.

A vasárnapi berlini tartományi választáson 14,2 százalékot értek el, ami az ötödik helyre volt elég. A két nagy párt, az országos szinten is nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) és kereszténydemokraták (CDU) eddigi történetük legrosszabb eredményét érték el a fővárosban. Az AfD Berlinben is provokatív kampányt vitt, de megszólalásaik itt visszafogottabbak voltak, mint más tartományi választásokon.

Egyik frissen megválasztott képviselőjükről, Kay Nerstheimerről máris kiderült, hogy tagja volt az egyik szélsőjobboldali „német önvédelmi szervezetnek”, és a Facebookon a nácik által elkövetett gyilkosságokat mentegette. Az AfD berlini frakciójából azóta kirúgták Nerstheimert, de a parlamenti helyét megtarthatta.

A konzervatív CDU/CSU kormánykoalícióra a választók 32 százaléka, a szociáldemokratákra 22 százalék szavazna, az ő támogatottságuk egy-egy százalékponttal csökkent. A Zöldek 12, a Baloldal (Die Linke) 8 százalékon, a liberálisok 6 százalékon állnak. Utóbbiak valószínűleg kiegyeznének ezzel az eredménnyel, mert a 2013-as választáson nem érték el az 5 százalékos küszöböt, és kiestek a Bundestagból.

Rovatok