Index Vakbarát Hírportál

Obama megvétózta, hogy a terroristák áldozatai perelhessenek

2016. szeptember 23., péntek 20:24

Péntek éjfél volt a határideje annak, hogy Barack Obama az elnöki vétójogával élve megakadályozza többek közt azt is, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban érintett családok bepereljék Szaúd-Arábiát. Az elnök hosszas gondolkodás után döntött, és vétózott. Ha nem ezt teszi, Amerikában perelhetővé váltak volna külföldi államok is.

A demokrata elnöknek péntek éjfélig kellett eldöntenie, megvétózza-e a korábban a Szenátus és a Képviselőház által konszenzussal megszavazott törvényjavaslatot, írja a Vice.

A javaslat engedélyezte volna, hogy perbe fogható legyen bármelyik külföldi állam, ha az USA területén belül halálesetet, sérülést vagy más kárt okoznak. Csakhogy Obama elnök végül megvétózta a törvényt.

Ha Obama nem lép közbe, a törvény éjfélkor automatikusan életbe lépett volna, beláthatatlan külpolitikai következményeivel együtt. A 9/11-es terrortámadás áldozatainak családtagjai valószínűleg pert indítottak volna Szaúd-Arábia ellen.

Az arab országot a tizenöt éve történt terrortámadásban való bűrészességgel vádolják, amit az határozottan tagad. Ha továbbengedik a törvényt, a Közel-Kelet egyik legfontosabb amerikai szövetségesével romlott volna meg a Fehér Ház viszonya. A szaúdi Külügyminisztérium levélben arra figyelmeztetett, hogy a törvény precedenst teremthet a világ országai számára, ráadásul diplomáciai és gazdasági kockázatot hordoz magában.  

Barack Obama elnök a vétóját azzal indokolta, hogy a törvény árt az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, például a terrorizmus elleni közös fellépésnek a külföldi szövetségesekkel.

Rovatok