Index Vakbarát Hírportál

A vörös ördög marad a Labour élén

2016. szeptember 24., szombat 13:12 | aznap frissítve

Nagy fölénnyel újraválasztotta Jeremy Corbynt pártelnöknek a brit Munkáspárt tagsága. A Labour balszélét képviselő, és emiatt újbalos aktivisták körében rendkívül népszerű, de a párt parlamenti frakciója által gyűlölt Corbyn a voksok 61,8 százalékát kapta a szombati voksoláson, kihívója, Owen Smith rendesen leszerepelt a maga 38,2 százalékával.

A pártelnöki viaskodás oka a brexit-népszavazás volt, a kilépéspártiak győzelme után ugyanis a bentmaradás mellett kampányoló munkáspárti képviselők azzal vádolták Corbynt, hogy csak fél szívvel állt ki az uniós tagság mellett, és nem sikerült mozgósítania a Labour szavazóbázisát. Korábban egy bizalmatlansági szavazást is tartottak ellen a frakcióban, amit el is bukott, de nem lett semmiféle következménye.

Corbyn korábban (ahogy a "régi" Labour egésze) maga is euroszkeptikus volt, "kapitalista klubnak" tartotta az EU-t, és ez a véleménye sokat nem változott. Viszont a Labour azóta megkedvelte az uniót, elsősorban az EU-s munkajogi védelem miatt.

De Corbyn elnökségétől általában véve is félnek a Munkáspárt karrierpolitikusai, erősen baloldali programja és karizmájának hiánya miatt ugyanis úgy vélik, vele semmi esélye nem lesz a pártnak hatalomra jutni.

Ezzel szemben a szakszervezetisek, illetve a pátba az utóbbi években tízezrével belépő új, fiatal, és erősen baloldali tagok úgy tartják, hogy pont egy karakán baloldali vezetőre van szüksége a pártnak, mert csak így lehet lepofozni a szemét kapitalistákat és a konzervatívokat. És amint a mostani pártgyűlés is jelzi, mára ők vették át az irányítást a Munkáspártban.

Corbyn újraválasztását követően mindenesetre a pártegység fontosságát hangsúlyozta, meg azt, hogy az oktatáspolitikában és az egészségügy helyzetét illetően neki kell menni a kormánynak, továbbá segíteni kell a menekülteknek és békét kell hozni a világra.

Rovatok