Index Vakbarát Hírportál

Kínai cégeket büntetnek Észak-Korea miatt

2016. szeptember 26., hétfő 19:21

Szankciókat vetett ki az Egyesült Államok arra a kínai gépgyárra, amelyik Washington szerint túl szoros kapcsolatban állhat Észak-Koreával atomfegyverprogramjával – írta a Reuters.

A Dandong Hongxiang vállalat az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a cég pénzmosásban is segítette a nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Koreát.

A hétfői döntés nem sokkal az amerikai elnök és a kínai kormányfő szeptember 20-i találkozója után született, amelyen Barack Obama és Li Ko-csiang szorosabb együttműködésről állapodott meg az ENSZ BT-ben Észak-Korea szeptember 9-i atomrobbantása miatt. A tiltott atomprogramot Peking is elítélte.

A szankcióról szóló döntés ezzel nem ellentétes, a kínai külügyminisztérium ugyanis a múlt héten már vizsgálta a céget, gyanítva, hogy megsértette az ENSZ BT 2270-es márciusban elfogadott, Észak-Koreára szankciókat kirovó határozatát.

Dél-koreai sajtóhírek szerint Peking egy észak-koreai bank vezetőjével szemben is vizsgálódott, azzal a gyanúval, hogy rajta keresztül finanszírozhatta a zárt kommunista rezsimben élő ország saját tiltott fegyverprogramját. Mindez jelzi, hogy Pekingnek is egyre több fejtörést okoz az érdekkörében lévő Észak-Korea különutas fegyverprogramja.

Rovatok