Index Vakbarát Hírportál

Nyolcvanöten meghaltak Aleppó bombázásában

2016. szeptember 26., hétfő 08:56

A Bassár el-Aszad szír elnökhöz kormányerők és az orosz légierő a hétvégén folytatta a bombázásokat Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. Független civil szervezetek jelentéseire hivatkozva a CNN arról ír, hogy 85 ember meghalt, háromszázan megsérültek a légicsapásokban, amelyekhez hordó- és gyújtóbombákat is bevetettek.

Az augusztus végén, az ENSZ által tető alá hozott tűzszünet csütörtökön bukott meg: az orosz és a szír kormányerők azt állították, hogy a lázadók többször is tüzet nyitottak az alavita hadseregre, ezért újra bombázásba kezdtek. Szombaton a jelentések szerint tüzérségi fegyvereket is bevetettek. A félig a mérsékelt lázadók, félig az Aszadhoz hű kormányerők által felügyelt város 250 ezer lakosából több ezren menekültek el, szakértők szerint a legújabb támadások miatt is sokan elhagyhatják a várost. Aleppó kórházai túlterheltek az újabb bombázások miatt.

Fél év óta először vihetett segélyszállítmányokat a vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt hetven teherautónyi segélyszállítmányt juttatott el vasárnap Szíria négy ostromlott településére. Közel fél év óta először sikerült célba juttatni a segélyeket. A szervezet azután kezdett újabb akciókba, hogy múlt kedden orosz repülőgépek lebombázták az egyik konvojukat, írja az MTI.

A konvojok a Damaszkusz közeli Madaja és Zabadani városokba, valamint az északnyugati Idlíb tartomány két falujába, Fuába és Kefrajába vittek segélyeket. A libanoni határ közelében fekvő, 40 ezer lakosú Madaját lassan egy éve kerítették körbe a szír kormányerők, próbálják kiéheztetni a helyieket. Januárban az emberek már macskákat és gyökereket ettek. Azóta is csak néhány segélyszállítmányt engedtek be a városba.

A közeli Zabadaniban mára ezer ember maradt. Az ENSZ becslései szerint összesen 20 ezer lakosú, két Idlíb tartományi falut felkelők tartják bekerítve 2015 áprilisa óta.

Rovatok