Index Vakbarát Hírportál

Ledöntenék a barcelonai Kolumbusz-szobrot

2016. szeptember 27., kedd 17:50

Baloldali politikusok egy csoportja ledöntené a barcelonai Kolumbusz-szobrot, mert szerintük a városnak nem kéne ünnepelnie a felfedező gyarmatosító örökségét, írja a Guardian. Az antikapitalista önkormányzati képviselők a szobor helyére egy, az "amerikaiak imperializmussal szembeni ellenállását" szimbolizáló emlékhelyet képzelnek el.

A felfedező tengerre mutató bronzszobra 1888 óta áll egy 60 méter magas oszlop tetején. Az oszlop maga is az emlékmű része, ez Kolumbusz társainak és patrónusainak, Ferdinándnak és Izabellának állít emléket. A CUP Caprigem három képviselője mind az oszlop alján lévő díszítéseket, mind a szobrot eltávolítaná, mert ezek "Amerika elfoglalását" dicsőítik, erre vonatkozó indítványukat pedig pénteken terjesztik az önkormányzat elé.

Ebben egyébként nem csak a bronz Kolumbuszt juttatnák erre a sorsra, Comillas volt márkijának, Antonio López y Lópeznek a szobrát is leromboltatnák, ugyanis a kereskedő rabszolgák adásvételével is foglalkozott. Annak a helyére a rabszolga-kereskedelem áldozataira emlékező emlékművet tennének.

A trió tevékenysége nem áll meg a szobroknál, eltüntetnék például a spanyol zászlókat a barcelonai épületekről és rendes munkanappá tennék október 12-ét, ami jelenleg nemzeti ünnep és Kolumbusz amerikai partraszállására emlékezik meg. Ez a nap szerintük nem egyszerűen csak egy "imperialista, gyarmatosító tettre", de a "bennszülött amerikaiak konkvisztádorok általi lemészárlására, és a spanyolok agresszív, elnyomó nacionalizmusára" emlékezik vissza. Ennek az ellenzése egyébként nem teljesen újkeletű, az elmúlt években egyre több baloldali politikus - köztük Barcelona polgármestere is - felszólalt a "népirtás ünneplése" ellen.

Rovatok