Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz kvótanépszavazás Észtországban

2016. szeptember 27., kedd 15:14

Elutasította a parlament az ellenzéki Konzervatív Néppárt javaslatát, így nem lesz a magyarországihoz hasonló kvótareferendum Észtországban. A 2017 áprilisára tervezett népszavazási kérdés így szólt volna:

Egyetért-e azzal, hogy Észtország részt vegyen az EU-ba érkező migránsok elosztásában?

Az elutasított kezdeményzés előterjesztői szerint a Brüsszel által tervezett, 120 ezer, menedékjogot kapott személyre vonatkozó betelepítési kvótából 550 fő jutna a másfélmilliós Észtországra. (Arányaiban tehát jóval több, mint a csaknem 10 milliós Magyarországra, ahová 1294 ember jönne az említett 120 ezer főből.)

A kezdeményezők szerint a népszavazás oldotta volna a feszültséget, amelyet a brüsszeli terv keltett Észtországban. Jaak Madison szerint fontos lett volna, hogy az emberek véleményt mondjanak a kényszerbetelepítésről. "Olyan programról van szó, amelyben az érintettek egy része nem akar idejönni, és akik egy részét itt nem is látják szívesen” – idézte Madisont az Interfax.

A 101 fős parlamentben 69 képviselő volt jelen: közülük 51 szavazott nemmel, 14 támogatta volna a népszavazást, négyen tartózkodtak.

Rovatok