Index Vakbarát Hírportál

Visszafordíthatatlanul romlik a volt izraeli elnök állapota

2016. szeptember 27., kedd 16:40

Jelentősen romlott Simon Peresz volt izraeli államfő, valamint Nobel-békedíjas politikus egészségi állapota, írja az MTI a Jediót Ahronót online kiadására hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy a 93 éves, két évvel ezelőtt visszavonult exelnök egészségromlása visszafordíthatatlan, az orvosai attól tartanak, hogy szervezetében sorra mondják fel a szolgálatot életfontosságú szervei. Az utóbbi órákban nehezen lélegzik, a veséje is egyre rosszabbul működik, illetve más mutatói is folyamatosan romlanak.

Pereszt két hete súlyos agyvérzésen esett át, akkor egy Tel-Aviv melletti kórházba szállították, ahol azóta lélegeztetőgépen tartják. Az állapotát a kezelésnek köszönhetően sikerült stabilizálni, majd orvosai enyhe javulást észleltek nála, de öntudatát nem nyerte vissza teljesen.

A politikus év eleje óta betegeskedik, januárban enyhe szívinfarktuson esett át, amelyet szívkatéterezéssel gyógyítottak. Tavasszal aztán szívproblémái miatt többször is kórházba szállították, ezért a nyáron vérhígító szedését írták neki elő, ami felelős lehet a két héttel ezelőtti agyvérzéséért.

Simon Pereszt 1994-ben tüntették ki a a Nobel-békedíjjal, húsz évvel később, 90 éves korában pedig mintegy 9 ezer diák előtt tartott online kurzust állampolgári ismeretekből, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Peresz egészségi állapotának romlása előtt sűrű napirendet tartott, lépést tartott a legújabb technológiával, használta a közösségi médiát, és a high-tech iparágakat is támogatta.

Rovatok