Index Vakbarát Hírportál

Már megint lebombáztak egy aleppói kórházat

2016. szeptember 28., szerda 11:06

Az Aleppó elleni szárazföldi offenzívára való ráhangolódásként az Aszad-rezsim légiereje (vagy a szövetséges oroszok) szerda kora reggel lebombázták a város ellenzék által ellenőrzött részén található M10-es szükségkórházat. Ahogy Mohamed Abu Radzab radiológus a Reutersnek elmondta:

Egy harci gép repült fölénk, és hajnal négykor elkezdte rakétázni a kórházat. (...) A törmelékek az intenzív osztályon fekvő betegekre hullottak. 

 Aleppó területén több olyan szükségkórház működik, melyeket a lebombázott egészségügyi intézmények helyett hoztak létre civil szervezetek - például a Doktorok Határok Nélkül - segítségével. Ezek egyszerre tragikus és inspiráló történetét pár hónapja aNew Yorkerdolgozta fel hosszabban .

Ahogy arról mi is írtunk, az elmúlt öt év során az Aszad-rezsim tudatosan rombolta le az ellenzéki területek infrastruktúráját és egészségügyi intézményeit, augusztusban volt olyan nap, hogy négy egészségügyi intézményt semmisítettek meg, bennük az ápolókkal és ápoltakkal. Hasan Abeed, az egyik lerombolt kórház orvosa azt mondta:

A rezsim az orvosi ellátás tönkretételét háborús fegyverként használja.

Az Orvosok az Emberi Jogokért érdekvédelmi szervezet összesítése szerint a szír kormány csaknem 700 egészségügyi dolgozót bombázott le, gyilkolt meg vagy kínoztatott halálra - ezzel szemben a nem-állami szereplők, beleértve a rettegett Iszlám Államot, összesen 27 egészségügyi dolgozó haláláért felelősek. 

 

Rovatok