Index Vakbarát Hírportál

Amerika rengeteg pénzt költ szíriai segélyekre

2016. szeptember 28., szerda 07:11

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden bejelentette, hogy újabb 364 millió dollárt (ami közel 100 milliárd forint) biztosít a polgárháborútól szenvedő szíriai lakosság segélyezésére.

A Szíriába irányuló segélyek finanszírozására szánt kiadások ezzel 5,9 milliárd dollárra (több mint 1600 milliárd forint) emelkedtek - mondta el Anne Richard, a külügyi tárca menekültügyi és migrációs ügyekért felelős államtitkár-helyettese. Arról a politikus nem beszélt, hogy Szíriában nem elsősorban a források szűkösségével van baj, hanem azzal, hogy fizikailag képtelenség eljuttatni a segélyeket a nélkülözőknek, mivel a szállítmányokat vagy be sem engedik a krízisterületekre, vagy pedig - ENSZ-logó ide vagy oda - lebombázzák.

Anne Richard arról is beszámolt, hogy mintegy 12,5 ezerre emelkedett az Egyesült Államok által az elmúlt évben befogadott szíriai menekültek száma (az Obama-kormányzat korábban 10 ezer szíriai menekült befogadására tett ígéretet, ennek végrehajtását több republikánus vezetésű szövetségi állam is megtagadta).

A segítség annál is sürgetőbb lenne, mivel kedden a légi előkészítést követően megindult az Aszad-rezsim szárazföldi offenzívája a legnagyobb szíriai város, Aleppó ellenzéki ellenőrzésű negyedei ellen; a harcok közvetve is több százezer ember életét fenyegetik.

Rovatok