Index Vakbarát Hírportál

Ausztria katonákat küld a szerb-magyar határra

2016. szeptember 28., szerda 22:30

Az osztrák parlament főbizottsága szerdán jóváhagyta, hogy Ausztria katonákat küldjön a magyar-szerb határ védelmének segítésére. A parlamenti pártok frakcióvezetői valamint a parlament elnöke és helyettesei által alkotott bizottság elfogadta, hogy legfeljebb 85 főből álló egységet, és szükség esetén további negyven katonát küldjenek a magyar-szerb határszakaszhoz. A küldetés kezdetben fél évig tart majd, írta az MTI.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy az osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélyhez kapcsolódó feladatokat látnának el, és már októberben Magyarországra érkezhetnek. A javaslatot a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Neos liberális párt és a Stronach Csapata (Team Stronach) jóváhagyta, a Zöldek pártja ellene szavazott.

Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar-szerb határhoz, így támogatva a magyar határ védelmét. A rendőrök augusztus elején kezdték meg a munkát. Ezen kívül osztrák parlament főbizottsága szerdán jóváhagyta Ausztria nagyobb arányú részvételét az Európai Unió Sophia elnevezésű, Földközi-tengeri missziójában és a NATO által vezetett afganisztáni küldetésében.

Rovatok