Index Vakbarát Hírportál

Jó, hogy büntetik a szexmunkások kuncsaftjait?

2016. szeptember 28., szerda 19:46

Franciaországban már hat hónapja pénzbüntetést kaphat az, akiről kiderül, igénybe vette egy prostituált szolgáltatásait. A szabályozás hívei szerint mindenképpen jó hír, hogy a törvényt igenis be lehet tartatni. Európában folyamatos vita folyik a szexmunka szabályozásáról, a francia példa a konzervatívabbak közé tartozik.

A prostitúció szabályozása és a piacon dolgozók védelme egész Európában ellentmondásos kérdés. A szabályozáspártiak szerint a szexmunkásokat úgy lehet megvédeni, ha az ügylet valamelyik pontját illegálissá tesszük. Szerintük nincs olyan, vagy nagyon ritka, hogy valaki önként ezen a piacon dolgozik, azt is mondják, hogy a kelleténél sokkal több prostitált van kiszolgáltatva a striciknek és az embercsempészeknek. Ezért szerintük büntetni kell: erre példa a Svédországban és Franciaországban bevezetett törvény. Ez ugyanis nem a munkásokat kriminalizálja, hanem a vendégeket, tehát a fogyasztót ítéli pénzbírságra.

Az Europe1 rádió adatai szerint a törvény bevezetése, 2016. április óta 249 esetben büntettek meg kuncsaftokat a rendőrök. Ez ugyan nem sok (csupán havi 40 eset az egész országra vetítve), de a törvény támogatói szerint a legfontosabb, hogy a korábbi vádakkal szemben a büntetések a gyakorlatban is kiszabhatóak és behajthatóak. Egy szexmunkások védelmével foglalkozó nonprofit szervezet tagja elmondta, a szám azért is ilyen alacsony, mert a terrorkészültség alatt nem tartozott a francia rendőrség elsődleges feladatai közé a prostituáltak klienseinek megbüntetése.

A legtöbb büntetést a déli Narbonne városában szabták ki. Itt a legtöbb rajtakapott vendég 50 év fölötti férfi volt. Sokat segít a büntetés behajthatóságán, hogy a kuncsaftok nem akarnak hivatalos, lakcímre küldött levelet kapni az esetről, ezért inkább vállalják a helyszíni bírság kifizetését. A maximum kiszabható büntetés 1500 vagy 3500 euró is lehet, ha visszaesőről van szó. Az eddigiekben viszont nagyrészt 3-400 eurós bírságokat kaptak a fogyasztók.

Hogy valóban visszaszorul-e majd ettől a prostitúció, az egyelőre nem világos, a támogatók szerint a szabályozás hatása csak évekkel a bevezetés után lesz majd mérhető. A törvény kritikusai viszont azt mondják, ez csak veszélyesebbé teszi a prostituáltak életét, akik így arra kényszerülnek, hogy láthatatlanul, lakásokban végezzék munkájukat.

A liberális álláspont szerint a szexmunka minél láthatóbb, annál biztonságosabb. Nem tartják jó irányelvnek tovább szabályozni a prostituáltakat, akik szerintük saját döntésből választották ezt a munkát. Sőt, azt mondják, hogy hiába is akarnánk korlátozni őket, attól még nem lesz kevesebb a kereset és a kínálat, csak átláthatatlanabb lesz a szexpiac. Ezt az álláspontot tette magáévá például Németország 2002-ben, amikor legalizálta a szexmunkát. Nemrég viszont náluk is kijött egy törvénymódosítás, ami a prostituáltak védelmében bevezette például a kötelező óvszerhasználatot és a bordélyok regisztrációját.

Rovatok