Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit tudni lehet az orosz rakétával lelőtt maláj gépről

2016. szeptember 28., szerda 18:07 | aznap frissítve

Fotók, videók és szemtanúk bizonyítják, hogy orosz gyártmányú rakétával, oroszbarát területről lőtték ki az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es személyszállítót, közölte a civil vizsgálóbizottság. Oroszország tagadja a 298 utas életét követelő tragédia felelősségét, szerintük nem oroszok által támogatott lázadók lőttek.

Ahogy kedden már tömören összefoglaltuk, a Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság a következőket állapította meg:

A bizottság nem közölte, ki a közvetlen felelőse a rakéta kilövésének. Kimondták, hogy sem ezt, sem a parancs kiadójának személyét nem szükséges megállapítani. A vizsgálóbizottság tagjai Hollandiából, Ausztráliából, Belgiumból, Malajziából és Ukrajnából érkeztek. A vizsgálatot végző Van de Roer kritikája szerint a holland fél bürokratikus hozzáállása is hátráltatja az ügy felgöngyölítését.

Bizonyítékok és reakciók

A nyomozók egy sajtókonferencián prezentálták a bizonyítékokat. Sok szemtanú vallomása, fotók és videók is igazolják, hogy a rakétakilövőt Oroszországból Ukrajnába vitték. Elmondásuk szerint a rakéta kilövésének is számos szemtanúja volt, és bizonyító erejű befogott telefonhívásokat is lejátszottak. 

Az oroszok határozott tagadással reagáltak, és az orosz honvédelmi minisztérium is cáfoló közleményt adott ki. Leonyid Szluckij, a FÁK parlamenti bizottságának első embere szélsőségesen politikai töltetűnek és provokatívnak nevezte a vizsgálóbizottság közleményét.

A szeparatista lázadók szintén tagadják, hogy közük volna az esethez, mivel elmondásuk szerint sosem volt egy hasonló művelethez szükséges légvédelmi rendszerük, sem embereik, akik működtethették volna azt. 

Az orosz teóriák

Oroszország már több ízben állást foglalt a donyecki katasztrófával kapcsolatban, az elméleteik a BBC összefoglalója szerint folyamatosan változtak:

Még júliusban lezárult a legtöbb légikatasztrófában elhunyt hozzátartozóinak kártalanítása. A Malaysia Airlines nem nyilatkozott a kompenzáció összegéről, mert ezt a családtagok és a jogi tanácsadók közötti bizalmas információnak tekintik. A CNN szerint a hozzátartozók egy kisebb csoportja még mindig tárgyalásokat folytat a légitársasággal a kompenzációról.

Rovatok