Index Vakbarát Hírportál

Súlyos vonatbaleset New Jersey-ben

2016. szeptember 29., csütörtök 15:36 | aznap frissítve

Súlyos vonatbaleset történt az egyesült államokbeli New Jersey Hoboken nevű állomásán a csütörtök reggeli csúcsforgalomban, írja az NBC New York. Egyelőre tisztázatlan okból kisiklott egy szerelvény, és lerombolta az épület egy részét, a tető beszakadt.

Chris Christie New Jersey-i kormányzó megerősítette, hogy van egy halálos áldozat is. Korábban a WNBC 3 halottról is írt. Andrew Cuomo New York-i kormányzó pedig elmondta, hogy összesen 112-en sérültek meg. A megerősített áldozatról azt tudni, hogy a nő a peronon állt, amikor a vonat kisiklott, a leomló tető alatt halt meg. A sérültek többsége viszont a vonaton utazott.

Christie elmondta, hogy magyar idő szerint este hat előtt az összes bent ragadt utast sikerült kiszabadítani a vonat roncsaiból. A mozdonyvezetőt is kihozták már a vonatból, de nem volt eszméleténél, egyelőre nem tudták kihallgatni sem, írja a CNN.

A vonat utasai közül többen azt írták a Twitteren, hogy csak a szerencsének köszönhetik, hogy életben maradtak.

Az egész csak néhány másodpercig tartott, de egy örökkévalóságnak tűnt

– mondta Bhagyesh Shah. Az első kocsiban utazott, szerinte a vonat az állomáshoz közeledve nem ment különösen gyorsan, de nem lassított le, és így rohant fel a peronra. Beszakadt a kocsi teteje, a világítás is elment.

„Mind elestünk. Reménykedtem, hogy a vonat már megáll, de ment tovább" – mondta Bhagyesh Shah, aki szerint néhány másodperc egy örökkévalóságnak tűnt. Végül a vonat megállt, és a vészkijáraton menekültek meg, de sokan bent rekedtek.

A New Jersey Transit egyik munkatársa viszont azt mondta, hogy a vonat kifejezetten gyorsan hajthatott az állomásba, és Chris Christie kormányzó is azt mondta, hogy gyorsított. Az ütközés erejétől az első kocsi a levegőbe emelkedett, a tetőszerkezet pedig rászakadt. „Elképzelni sem tudom, mennyien rekedhettek az első kocsiban" – mondta.

Eyewitness video shows aftermath of train crash in Hoboken, NJ where dozens of people were injured. https://t.co/0wJvX5ukjd pic.twitter.com/64yl5aNljJ

— ABC News (@ABC) 2016. szeptember 29.

A szerelvény tele volt utasokkal, különösen az első két kocsija volt zsúfolt, mert onnan lehet a legkönnyebben megközelíteni az állomás kijáratát. A második kocsiból csak a betört ablakokon át jutottak ki az emberek. „Sokan ültek a földön, a fejük vérzett. Sok sérült volt" – mondta egy másik szemtanú.

A Hoboken állomás forgalmát leállították. Sokan használják ezt a vasútállomást, hogy Manhattanbe utazzanak.

A hatóságok szerint az első jelek szerint baleset történt, a szövetségi közlekedési hatóság vizsgálja a baleset okát.  A hatóságok vizsgálják azt a 2011-es esetet is, amikor szintén nem tudott megállni egy szerelvény ennél az állomásnál.  Ugyanezen a vasútállomáson 1985-ben történt hasonló baleset, amelynek harminc sérültje volt.

Rovatok