Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálhatják a hidzsáb miatt az iráni sakk VB-t

2016. szeptember 30., péntek 19:57

Két nappal azután, hogy Irán kapta a 2017-es kieséses sakk világbajnokság rendezési jogát, máris bojkottfelhívás forog a sakkozónők között. A tiltakozás oka, hogy az iráni törvények szerint a külföldieknek is a muszlim előírásoknak megfelelő fejkendőt kell viselniük az országban. A játékosok egy része nem akar a szerintük a női méltóságot sértő hidzsábban sakkozni.

Ha nem változtatják meg a helyszínt, nem fogok részt venni

 – jelentette ki az amerikai bajnoknő. Nazi Paikidze-Barnes szerint a fejkendő a vallási és nemi diszkriminációt jelképezi.

A Nemzetközi Sakk Szövetség (Fide) női ágát vezető Polgár Zsuzsa azt ígéri, ha panaszokérkeznek hozzájuk, diplomatikusan és megfontoltan fognak eljárni. Az Amerikában élő magyar ex-világbajnok arról is beszélt, hogy neki soha nem kellett hidzsábban játszania, és számára személyesen nem jelentene problémát, hogy a vendéglátó ország kultúrája iránti tisztelet jeleként fejkendőt vegyen magára.

A világbajnokságot Iránnak ítélő döntést az arról szavazó 150 ország egyike sem kifogásolta. A FIDE szóvivője szerint a játékosok kényelme érdekében a következő hetekben minden lehetséges megoldást áttekintenek az iráni rendezőkkel.

Rovatok