Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a burkát Bulgáriában

2016. szeptember 30., péntek 19:54

Az országban élő muszlim nők nagy részét nem érinti a döntés, ők fejkendőt hordanak - a muszlim vallású roma nőket annál inkább.

Betiltották Bulgáriában az arcot eltakaró ruhadarabok viselését, jelentette az AFP. A parlament pénteken kimondta, sem a burka, sem a nikáb (a hidzsáb fejrésze) nem megengedett. A törvény átutazókra is vonatkozik. Ezzel Bulgária a harmadik európai ország amely betiltja az arckendőket Franciaország, Hollandia és Lettország után.

A törvény megsértéséért minimum 100, visszaeső esetén akár 750 euró értékű bírság jár.

A törvénytervezetet a Patrióta Front (PF) nyújtotta be és csupán 8 ellenszavazattal ment át. A kezdeményezést ellenző Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért párt sikertelenül próbálta elérni, hogy egy később napirendre kerülő terrorellenes törvény részeként döntsenek ebben is. A párt képviselője még a szavazás előtt a Sofia Globe-nak elmondta, a törvény jelenlegi formájában "értelmetlen":

A megfogalmazás alapján akár méhészekre is vonatkozhatna, nem csak vallásos ruházatra.

A törvény valójában főleg a legszegényebb rétegekhez tartozó nőket bünteti. Az arcot takaró kendő az utóbbi években a különösen elszegényedett és marginalizált muszlim vallású roma nők körében terjedt el, akik a társadalom kis csoportját alkotják. A roma kisebbség, akik a bolgár lakosság egytizedét teszik ki, a bolgár társadalom legszegényebb rétege.

Az AFP szerint a bolgár társadalom 13%-a muszlim nő, akik nagyrészt török származásúak. Nagy részük vallási okokból a hajukat eltakaró kendőt hord, nem jellemző, hogy burkát viselnének. 

Rovatok