Index Vakbarát Hírportál

Eltemették Simon Pereszt, Orbán is ott volt a temetésen

2016. szeptember 30., péntek 21:25

Eltemették Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államfőt és miniszterelnököt, a zsidó állam alapítóinak utolsó tagját pénteken Jeruzsálemben.

Simon Peresz kilencvenhárom éves korában, szerdára virradóra hunyt el. A politikust, akinek felravatalozott koporsója előtt csütörtökön rótták le tiszteletüket a kneszet (parlament) udvarán, pénteken rendkívüli biztonsági intézkedések közepette temették el a Herzl Tivadarról elnevezett jeruzsálemi hegyen lévő díszsírhelyen számos magas rangú izraeli és külföldi vezető jelenlétében.

Rengetegen voltak

Utoljára 1995-ben, Jichák Rabin temetésére sereglett egy időben Izraelbe ilyen számú, mintegy hetven politikai vezető és közjogi méltóság az egész világról. Köztük volt Barack Obama jelenlegi és Bill Clinton volt amerikai elnök, Theresa May brit kormányfő, Francois Hollande francia elnök, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A gyászszertartás Reuven Rivlin jelenlegi jobboldali államelnök és Benjámin Netanjahu jobboldali miniszterelnök beszédével kezdődött: mindketten meleg szavakkal méltatták az izraeli politikai paletta ellenkező pólusán tevékenykedő (pályafutása túlnyomó részében az Izraeli  Munkapárt színeiben politizáló) elhunytat.

Reuven Rivlin remegő hangon egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, és megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében olykor elhangzott személyes sértésekért.

Utána Netanjahu szólalt fel, aki bevonulásakor kezet fogott és néhány szót váltott az első sor egyik legelőkelőbb helyére ültetett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Abbász mellett Orbán Viktor ült.

Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte Pereszt, s optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja, és ennyien jöttek el végső búcsút venni tőle. A politikus azt hangoztatta, hogy Peresz életének volt célja, s reményt lehet meríteni örökségéből. Elmesélte, hogy politikai riválisok voltak ugyan, de barátok lettek az évek múltával.

Netanjahu kifejtette, hogy Peresszel közös célja az ország jövőjének biztosítása, melyhez a katonai erő csak eszköz, mellyel megteremthető a valódi cél, a béke. "Az igazság nem csak az egyik politikai oldalon van"- mondta Netanjahu.

Ámosz Óz erősen politikai színezetű beszédében elmondta, hogy barátságuk kezdetén, negyven éve rájött Simon Peresz titkára: ez a naivitása volt, amellyel egyrészt elfogadta és felismerte a valóságot, másrészt meg akarta változtatni azt, miközben önmagában is kész volt a változtatásra.

Utána Bill Clinton felelevenítette huszonöt éven át tartó barátságukat, és kijelentette, hogy a Peresz által megálmodott jövő már Izrael jelenkori valóságává lett. Elutasította bírálóinak vádját, hogy az elhunyt naiv álmodozó lett volna, s kijelentette: Peresz mindig tudta, miként valósítsa meg álmait, és soha nem adott fel semmit.

Obama a közös értékekről beszélt

Utolsóként Barack Obama amerikai elnök a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal.

A Peresz iránti tisztelete jeléül zsidó fejfedőt, azaz kipát viselő Obama kijelentette: Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet, s emlékeztetett rá, hogy Peresz mindig a palesztinok egyenlő jogaira, nemzeti önmeghatározásuk szükségességére hívta fel a figyelmet.

A gyászbeszédek után a koporsót a Jichák Rabin és Jichák Samir volt kormányfők sírjai között kialakított, új sírhelyen hantolták el. Az elhunyt gyermekei elmondták a hagyományos zsidó gyászimát, a kaddist, majd elhelyezték a friss síron a különböző izraeli állami szervek és a család koszorúit.

Rovatok