Index Vakbarát Hírportál

Először a szüleit ölte meg, utána a szomszédokat is

2016. szeptember 30., péntek 22:46

A kínai rendőrség letartóztatta azt a férfit, akit összesen 19 ember meggyilkolásával vádolnak, írja a New York Times. Az áldozatok az elkövető szülei, valamint 17 szomszéd, köztük három gyerek.

Az eset szerda este, Kína délnyugati részén, a Jünnan tartomány-beli Yemában történt. A 27 éves Yang Quingpei családjához tért haza a faluba, ahol szüleitől pénzt kért. Egyes források szerint Yang szerencsejátékozással hatalmas tartozást halmozott fel, erre kellett volna neki a pénz, szülei azonban megtagadták a kérést. Ezután keveredtek vitába, melynek végén Yang végzett velük.

A gyilkosság után Yang további 17 szomszédjukat is megölte annak érdekében, hogy tettére ne derüljön fény. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságokhoz milyen eszközt használt, de a szigorú szabályozások miatt valószínűleg nem lőfegyverrel gyilkolt. Yangot csütörtökön, Kunming városában tartóztatták le és be is ismerte tettét.

Az eset azért különösen érdekes, mert rengeteg egymásnak ellentmondó hír látott napvilágot vele kapcsolatban. Eleinte az sem volt biztos, hogy melyik nap történt, később pedig a korábban már említett szerencsejátékos szál jelent meg többször is, de minden alkalommal eltüntették. Hivatalosan csak pénteken, akkor is csupán ötsoros hírben hozta le a Xinhua News Agency, ez nagyjából egybevág a fentebb leírtakkal.

A környéken több embert is megkérdeztek az ügyben, akik először azt hitték, terrorcselekményről van szó. Később megtudták, az elkövető helyi lakos volt és terrorcselekményről szó sincs. Egy ember elmondta, a szomszédok nagy része is Yang rokona volt, egy másik pedig arról beszélt, a hely ahol a gyilkosságok történtek annyira elszigetelt volt, hogy sokan azt se tudták, hogy létezik.

Az viszont továbra is igaz, hogy a tömeggyilkosságnak, ami más országban az elkövető letartóztatása után mindenhol azonnal a címlapon lenne, alig volt médiavisszhangja. Ezt egyes szakértők a média szigorú korlátozásai mellett is különösnek tartják, mások azonban úgy gondolják, a politika szólt bele a dologba, mivel a kínai állam minden katasztrófa során nagyon szigorúan a kezében tartja a médiát. Emellett persze a helyszín elszigeteltsége és ismeretlensége is szerepet játszhatott.

Rovatok