Index Vakbarát Hírportál

Az olasz kormány bezzeg nem fog lemondani holmi népszavazás miatt

2016. október 2., vasárnap 14:20

Olaszországban december 4-én népszavazást tartanak az alkotmányos reformról, és Matteo Renzi miniszterelnök korábban többször közölte, hogy lemond, ha nem sikerül keresztülvinnie az ország vezetésének átalakításáról szóló terveit.

Azonban felmérések szerint a nemek vannak többségben, ami miatt elindult a spekuláció a referendum utáni helyzetről, hiszen ha Renzi lemondana, és előre hozott választásokat írnának ki, akkor akár a radikálisan rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom is hatalomra juthatna, akik egyebek mellett nem akarják törleszteni az államadósságot és szívesen otthagynák az eurózónát is. Ez pedig nyilván káoszt jelentene egész Európára nézve.

Renzi most azonban belengette, hogy igazából nem is gondolta komolyan ezt a lemondás dolgot. Azt nyilatkozta legalábbis, hogy "annak, aki egyetért a népszavazáson feltett kérdéssel, de nemmel akar szavazni, hogy elküldje Renzit, tudnia kell, hogy ez a kormány nem fog távozni, úgyhogy ennyi erővel akár igennel is szavazhat". 

A nemek győzelme egyébként elég érdekes helyzetet eredményezne, mert a jelenlegi választási törvényt már az alkotmányos reform fényében alakították ki, ha pedig nem megy át a dolog, akkor nyilván teljesen elölről kell kezdeni a dolgot. Így tehát egyhamar igazából választásokat sem tudnának kiírni.

Renzi egyébként azt akarja elérni, hogy jelentősen csökkenjen a parlament felsőházának a hatalma, mert szerinte ezzel lehetne enyhíteni az ország politikai bénultságát. Olaszországban ugyanis rendhagyó módon a parlament két kamarájának nagyjából azonos jogkörei vannak, tehát minden törvényt keresztül kell vinni mindkét házon, miközben eltérő erőviszonyok uralkodnak a két kamarában. Sokan pedig ezt okolják azért, hogy za utóbb 70 év alatt 63 kormányt fogyasztott el, az utóbbi bő két évtizedben pedig elég látványosan bukdácsol az ország.

A reform ellenzői szerint viszont az új alkotmányszöveggel alapvető bajok vannak, és nem elég erősen benne a demokratikus fékek is egyensúlyok, amelyeket a második világháború után vezettek be az autokrácia visszatérését megakadályozandó.

Mindenesetre Renzinek ezek szerint jóval kevesebb vér van a megfelelő helyeken, mint Kósa Lajosnak vagy Orbán Viktornak, utóbbiak ugyanis készek lemondani, ha elbukják a népszavazást. 

Rovatok