Index Vakbarát Hírportál

Az EP nem vette napirendre a magyar népszavazás kérdését

2016. október 3., hétfő 19:38

Elutasították az Európai Parlament (EP) hétfői strasbourgi plenáris ülésén azt a képviselői indítványt, hogy vegyék a testület napirendjére az előző napi magyarországi kvótareferendum kérdését.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) frakció által benyújtott indítvány értelmében az uniós parlamentnek meg kellett volna vitatnia a menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról kiírt népszavazás kérdését, illetve ki kellett volna kérnie az ügyben az Európai Bizottság véleményét.

A frakció nevében Marie-Christine Vergiat, a GUE-NGL képviselője szólalt fel, aki elmondta, hogy főként a kormányzati kampány hangnemét kifogásolják, mert az annak során megfogalmazott "hazugságok méltatlanok az Európai Unióhoz".

Philippe Lamberts, a zöld képviselőcsoport társelnöke támogatásáról biztosította az indítványt, szerinte a Magyarországon megfigyelhető reakciók mindenhol máshol is jelen vannak Európában, ezért érdemes lenne foglalkozni a kérdéssel. A képviselők 181 nem szavazattal, 101 ellenében és 11 tartózkodás mellett elutasították a kezdeményezést.

Az Európai Bizottság is megszólalt a népszavazás ügyében. Értelmezésük szerint a vasárnapi referendum a jövőbeni döntésekre vonatkozott. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján azt mondta, a Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát, azokét is, akik szavaztak és azokét is, akik nem.

Szkínász szerint a magyar kormány hatáskörébe tartozik, hogyan kezeli a referendum eredményét. Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére reagálva, amely szerint a közeljövőben találkozót tervez Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, a szóvivő elmondta, hogy az elnök irodája minden tagország állam- és kormányfője előtt nyitva áll.

Azt mondta, migrációs kérdés tekintetében nincs egyetlen megoldás, ugyanakkor a probléma összetettsége miatt teljességre törekvő megközelítésekre van szükség. Ennek része, de nem egyedüli eleme a menekültek áthelyezésére vonatkozó megállapodás.

Rovatok