Index Vakbarát Hírportál

Szerb polgármestere lesz Srebrenicának

2016. október 3., hétfő 11:01

Az előzetes eredmények szerint a bosnyák politikusok elveszítik Srebrenicát: a szerb pártok támogatásával indult független jelölt, Mladen Grujičić a szavazatok 51 százalékát szerezte meg, míg az eddigi polgármestert, Ćamil Durakovićot a választók 48,2 százaléka támogatta, írja az MTI.

Mladen Grujičić már vasárnap késő este bejelentette győzelmét, Duraković szerint korai az ünneplés, mert még meg kell várni a külföldről érkező szavazatokat. A bosnyák politikus attól tart, hogy a szerb városvezetés lesújtó változást hoz a bosnyákoknak, a szerbek ezt tagadják.

Ćamil Duraković, Srebrenica polgármestere

A helyhatósági választásokon vasárnap országosan a szavazásra jogosultak 53,88 százaléka voksolt, a részvétel a főként szerbek lakta országrészben, a boszniai Szerb Köztársaságban magasabb volt (59,94 százalék), mint a többségében horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációban (50,61 százalék).

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke és a legnagyobb boszniai szerb pártnak, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) a vezetője fenséges győzelemről beszélt első nyilatkozatában, a szerb párt ugyanis a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest tizenegy településsel többet szerzett meg.

Mitől tartanak a bosnyákok?

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett több mint nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak.

A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni. A bosnyákok attól tartanak, hogy egy szerb polgármester mellett nem lehetne tisztességes módon megemlékezni minden évben az áldozatokról.

Rovatok