Index Vakbarát Hírportál

Washington nem tárgyal tovább Moszkvával a szíriai tűzszünetről

2016. október 3., hétfő 22:15

Az Egyesült Államok felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyverszünetről - jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Moszkva sajnálatát fejezte ki.

"Az Egyesült Államok felfüggeszti a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket azért létesítettek, hogy fenntartsák a fegyvernyugvást" - mondta John Kirby. Szerinte ez nem volt könnyű döntés, de azért hozták meg, mert Oroszország nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, írta az MTI.

Washington visszavonja az embereit abból a közös orosz-amerikai központból, amely a katonai együttműködést és hírszerzést koordinálta volna, ha betartják a tűzszünetet. "Sajnálatos módon Oroszország nem teljesítette, amit vállalt" - mondta Kirby.

"Mindenkinek elfogyott a türelme Moszkvával kapcsolatban. Már nincs amiről az Egyesült Államok és Oroszország beszélhet. Ez tragikus" - mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. A moszkvai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de szerintük az Egyesült Államok megpróbálja Oroszországra hárítani a felelősséget a tűzszünet kudarcáért.

Maria Zaharova szerint valójában Washington az, aki nem teljesített kulcsfontosságú feltételeket a Moszkvával kötött egyezségből, Oroszország igyekezett érvényben tartani a megállapodást.

Aleppóban a sorozatos légitámadások miatt hétfőre teljesen használhatatlanná vált a keleti városrész legnagyobb kórháza. A károkat már nem lehet kijavítani - közölte egy civil csoport, a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a városban több mint 400 civil vesztette életét, amióta összeomlott a tűzszünet. Az áldozatok között van 72 gyermek is. Halálukat a bombázások és a tüzérségi tűz okozta. A keleti városrészt a kormányerők ostromolják szeptember 22-e óta orosz légi támogatással.

Az orosz külügyminisztérium tagadta, hogy a Szíriában bevetett orosz légierő kórházakat támadott volna, és dicsérte a légicsapások "nagy hatékonyságát". "Gyakorlatilag megakadályoztuk, hogy a terroristák kitűzzék fekete lobogójukat Damaszkuszban" - jelentette ki Gennagyij Gatyilov miniszterhelyettes.

Rovatok