Index Vakbarát Hírportál

Megszüntették az eljárást az Erdogant kecskehágónak nevező humorista ellen

2016. október 4., kedd 19:35

Németországban kedden megszüntették a korábban Recep Tayyip Erdogannal viccelődő Jan Böhmermann elleni eljárást, írta az MTI. Az ügyészség döntését azzal indokolta, hogy nem lehet a szükséges bizonyossággal megállapítani a bűncselekmény tényét.

Böhmermann ügye még márciusban kezdődött, mikor a ZDF csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta egy gúnyversét, melyben a többi között arra is kitér, hogy  a török elnök szeret kecskét hágni, gyerekpornót nézni, miközben meleg, ráadásul még a pénisze is kicsi, mégis kedveli az orális szexet száz báránnyal minden este. 

A férfi a vers felolvasása előtt és közben is hangsúlyozta, hogy verse rágalmazás, később pedig azt is hozzátette, alkotásával a politikai szatíra jogi határának kitapasztalása volt a célja. A verset egyben válasznak is szánta arra, hogy a török kormány egy másik közszolgálati adón leadott, Erdogant kritizáló dalt is kifogásolt.

Erdogan felelősségre vonást követelt

Az ankarai vezetés természetesen mélységesen felháborodott, a berlini török nagykövetségen keresztül pedig azonnal a műsorvezető felelősségre vonását követelte. A német kormány eleget is tett a kérésnek, az ügy pedig egy mainzi ügyészséghez került.

Az ügyészség kedden hozott döntése értelmében az ügyben nem emeltek vádat, közleményükben kiemelték: kérdéses, hogy Böhmermann valóban sértegetni akarta-e az államfőt, ahogy az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek számít-e az alkotás. Ezt a következőkkel magyarázták: 

Egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Habár ez az ügy ezzel lezárult, Böhmermannra nemsokára újabb per vár, ugyanis Erdogan magánjogi eljárást is kezdeményezett vele szemben. Az az ügy november elején kezdődik majd egy magánjogi bíróságon.

Rovatok