Index Vakbarát Hírportál

A magyar határ megnyitásáért tüntettek Belgrádban, aztán elindultak

2016. október 4., kedd 11:05

Belgrád, Szerbia: Körülbelül 150-200 migráns tüntetett kedden délelőtt a központi buszállomásnál. A forgalom kis időre leállt a környéken. Az M1 híradójának napok óta helyszínen lévő tudósítójának azt mondták, hogy a magyar-szerb határ megnyitásáért demonstrálnak. Egy csoport az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának belgrádi épületéhez vonult, majd gyalog elindult észak felé, a magyar határhoz. 

A Tanjug tudósítója 335 embert számolt meg, akik Újbelgrádon át rendőri kísérettel elérték Zimonyt (Zemun). A Blic.rs szerint mindannyian harminc év alatti férfiak, főleg afgánok, irakiak és pakisztániak. Egyikük elmondta, tudják, hogy hosszú út áll előttük a határig, ezért lehet, hogy vonatra szállnak. A táv körülbelül kétszáz kilométer, gyalog, megállás nélkül negyven óra alatt lehet megtenni.

Ópazova, Szerbia: Kedd este az MTI azt írta, hogy valamivel több mint 30 kilométert tettek meg, és a vajdasági Ópazováig (Stara Pazova) jutott el a migránsok egy része. Állítólag 300-an indultak, de Ópazováig már valamivel kevesebben jutottak el, a többiek feladták a gyaloglást, illetve a szerb fővároshoz közelebbi településeken pihentek meg - számoltak be a helyszínen tartózkodó szerb újságírók. A rendőrség közölte, hogy a migránsok és a helyi lakosság biztonsága érdekében rendőrök biztosítják a menetet.

Az út szélén gyalogló migránsok már Belgrádban is feltartották a forgalmat, a fővárostól 13 kilométerre fekvő Batajnica előtt pedig komoly forgalmi dugót okoztak, azon az útszakaszon egy időre szinte teljesen leállt a forgalom. 

Újra Belgrád: Késő este az MTI azt jelentette már, hogy Belgrádból a magyar határ felé elinduló mintegy 300 migráns nagy része úgy döntött, hogy visszatér a szerb fővárosba, mert a többség elfáradt, és az eső is elkezdett esni. Mintegy 50 migráns azonban folytatta az útját Újvidék felé.

Bechet, Románia: A Duna-parton fogtak el tizenhat határsértőt, akik két csónakkal keltek át a folyón. Iraki állampolgárok, hat gyerek is volt köztük. Azt állították, hogy Törökország és Bulgária érintésével érkeztek Romániába, ahonnan Németországba szerettek volna eljutni. Az embercsempészeknek 35 ezer eurónyi (10,8 millió forint) összeget fizettek családonként. A román határrendőrség majdnem minden nap beszámol hasonló esetekről a Szerbiával és Bulgáriával közös határszakaszon. Szeptember elején hatan fulladtak vízbe a Duna bulgáriai szakaszán. (MTI)

Athén, Görögország: 280 ember érkezett illegálisan a török partoktól az elmúlt 24 órában. A görög szigeteken továbbra is feszült a helyzet a sok menekült miatt. Leszboszon, Híoszon, Kószon, Léroszon és Számoszon jelenleg 14 600-an vannak, vagyis kétszer annyian, mint a szigeteken fenntartott férőhelyek száma. (MTI)

Rovatok