Index Vakbarát Hírportál

Kamu légicsapást sejt Moszkva Szíriában

2016. október 5., szerda 15:14

Az orosz fél szerint nyomok alapján nem légitámadás végzett Szíriában az ENSZ humanitárius konvojával, útban Aleppó felé – írta a Ria Novosztyi az orosz-amerikai kezdeményezésre létrejött Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) egyik bizottságának szakértőire hivatkozva. Eszerint a nyomok ellentmondanak a légicsapásnak – amivel Washington Moszkvát vádolja –, mert a becsapódásoknak nincsen jele a 18 megsemmisített jármű körül, az úttest is jó állapotban maradt. A jelentés az orosz drónfelvételek és a sajtóban publikált képek alapján készült.

Eszerint a legalább 18 halálos áldozatot követő szeptember 19-i támadást a földről követték el, az orosz fél szerint ezt bizonyítja az is, hogy a felvételen a konvoj mellett egy nagy kaliberű aknavetőt szállító jármű is látható. Moszkva azt valószínűsíti, hogy az an-Núszra támadhatott a konvojra.

A hivatkozott szakértők szerint furcsa, hogy a légitámadás ellenére az egyik kamion vezetőfülkéjén robbanások nyomai nem láthatók, csak égésé.

A jelentés megemlíti, hogy a teherautók egy légicsapás esetén felborultak volna, ennek ellenére mindegyik a kerekén áll. Van ugyan egy kráternyom, ám az orosz fél által idézett szakértők szerint ez is gyanús. Ez ugyanis a robbanás epicentruma, így a járművekre az onnan ható erő arrébb dobta volna, ehhez képest inkább felé tartó pozícióban álltak.

Az oroszok szerint a járműveket felgyújtották.

A műhold mást mutat?

Ugyanakkor az ENSZ műholdas programjának kutató tanácsadója, Lars Blomey szerint a helyszínen keletkezett hatalmas krátert szinte biztos, hogy levegőből ledobott fegyver okozta, ami más mint a tüzérségi lövedék vagy az akna becsapódása, és ezt a műholdfelvételek meggyőzően mutatják – írta az MTI. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) közleményeiben a kezdetektől légicsapásról írt.

A támadás és a körülötte folyó vita mélypontra lökte az amerikai-orosz kapcsolatokat. A humanitárius konvoj támadását egy amerikai csapás előzte meg, amely az oroszok által támogatott Bassar Aszad szíriai elnök csapatait érte Dar-ez-Zór térségében. Az Eufrátesz partján fekvő város az Iszlám Állam (IS) ellenőrzése alatt áll, visszavételével szűkülhetett volna a gyűrű Az IS fővárosa, a 140 kilométerre fekvő Rakka körül.

Az Egyesült Államok elismerte, hogy tévedésből támadt a szíriai hadsereg erőinek egyik ezredére, 60 katonát és jelentős haditechnikát megsemmisítve. Moszkva szerint ez a felrúgását jelentette a nem sokkal korábban tető alá hozott orosz-amerikai együttműködési megállapodásnak, amely tűzszünet biztosítását és a humanitárius konvojok célba juttatását célozta.

 Miközben az amerikai-orosz ellentétek miatt egyre csökken a szíriai háború belátható időn belüli lezárásának esélye, újabb támadások zajlanak.

Legalább 19 civil, köztük három gyermek vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek az IS ellenőrzése alatt álló, Taltána nevű észak-szíriai falu elleni légicsapásokban – írta az MTI szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelentése alapján.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró, londoni központú szervezet szerint török harci repülőgépek bombáztak, ugyanakkor az OSDH állítását független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Ankara egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Az OSDH úgy tudja, hogy a szóban forgó falut többségében kurdok lakják. A település Aleppótól 40 kilométerre északnyugatra fekszik. Törökország és a Washington vezette katonai szövetség szélsőséges szervezetek ellen folytat küzdelmet a térségben. Az ellentétek azonban Ankara és Washington között is nagy, miután az Egyesült Államok szövetségeseket lát az IS és Aszad ellen harcoló kurd erőkben, Törökország azonban attól tart, hogy a kurdok észak-szíriai megerősödése lökést adhat a Törökország 16 millió kurdjának függetlenségi törekvéséhez is.

Rovatok