Index Vakbarát Hírportál

Kolumbiában meghosszabbították a tűzszünetet

2016. október 5., szerda 08:48 | aznap frissítve

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy október 31-éig meghosszabbítják a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet között augusztus vége óta érvényben lévő tűzszünetet, miután a kolumbiai lakosság a hét végi népszavazáson elutasította a felek által kötött békemegállapodást - írja az MTI.

A kormány és a FARC augusztus 29-én kötött a fegyvernyugvásról kétoldalú megállapodást, de az érvényessége csak a referendum időpontjáig, azaz október 2-áig szólt.

Vasárnap a szavazók 50,2 százaléka utasította el az 52 évvel ezelőtt kezdődött, több mint 220 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó, szeptember 26-án aláírt békeszerződést, amit cnégyéves, Havannában folytatott tárgyalássorozat előzött meg.

A békeszerződésben szerepel, hogy a FARC 6 ezer harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt fél éven belül politikai párttá alakul át. Az ezt bírálók szerint nem lehet hagyni, hogy a gerillák csak úgy beilleszkedjenek a társadalomba, és megússzák a börtönbüntetést.

Rovatok