Index Vakbarát Hírportál

Theresa May: A brexit az egyszerű emberek csendes forradalma

2016. október 5., szerda 16:16

A Konzervatív Párt éves kongresszusán Theresa May a brexit-tárgyalásokról, a keményen dolgozó kisemberekről és a bevándorlás csökkentéséről beszélt. A miniszterelnök azt szeretné, ha szabad maradna a brit és az EU-s piac közti kereskedelem, de az EU-n belüli szabad mozgásból a brexitre hivatkozva nem kérnek.

Theresa May szerdán először beszélt miniszterelnöki minőségében a Konzervatív Párt éves konferenciáján. A toryk birminghami találkozóján May azt ígérte, nem hagyja szem elől veszni az egyszerű munkásemberek igényeit, a csendes forradalmat, ami az EU-tagságról szóló népszavazáson győzött. Theresa May hangsúlyozta, tudja, hogy ez a forradalom mélyről fakadt, mivel „nem a gazdagok hozták a legnagyobb áldozatot a pénzügyi válság után, hanem a hétköznapi munkásosztálybeli családok”. A történelmi jelentőségű szakításról May azt mondta, eljött a pillanat, mikor a jelenlegi generáció tiszta lapot kezdhet.

May azzal élcelődött, hogy Boris Johnson sosem tud összefüggően beszélni, de aztán konkrétumokat is mondott. Azt ígérte,

A miniszterelnök asszony nyíltan vállalta, hogy a Tory a népek pártjává kíván válni, sokat hangsúlyozva a brexit-kampányban is kulcsfontosságú Nemzeti Egészségpénztárat (NHS). A brexit-szavazókat is megrázta, mikor Nigel Farage már a referendum reggelén hibának nevezte, hogy az NHS felvirágoztatásával kampányoltak. May most ezt igyekezett a konzervatívok hasznára fordítani, mikor pártját

„az NHS pártjának”

nevezte - konkrét ígéreteket azonban ebben a beszédben nem fogalmazott meg.

A népakaratra való apellálással May kifogta az amúgy is gyenge szelet a baloldali Munkáspárt vitorlájából, akiket egyszerűen csak „ronda pártnak” nevezett, ellenzéki tevékenységüket pedig értelmetlen ellenállásnak hívta. 

May másfél órás záróbeszédében megerősítette a kongresszus alatt már ismertetett tervét, hogy London március végéig beváltja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét – ez szabályozza majd ugyanis a kilépési folyamatot. Most tehát kezdetét veszi a szerződés alapján két évesnek tervezett tárgyalássorozat a kilépés feltételeiről, és így a brit EU-tagság már 2019 első negyedévére megszűnhet.

Kijelentette: a maga részéről azt szeretné, ha a majdani megállapodás kitérne az áruk és szolgáltatások szabadkereskedelmére, és a lehető legnagyobb szabadságot adná a brit üzleti vállalkozásoknak, hogy kereskedhessenek az EU-val - az európai vállalatok pedig ugyanezt tehessék a brit piacon. 

Az EU-n belüli szabad mozgás elvéről viszont azt mondta, a brexit megmutatta, hogy a britek nem kérnek belőle.

(MTI, The Sun)

Rovatok