Index Vakbarát Hírportál

A lengyel szejm elutasított egy civil abortuszszigorító javaslatot

2016. október 6., csütörtök 11:55 | aznap frissítve

A lengyel szejm túlnyomó többséggel elutasított egy, a művi terhességmegszakítás szigorítására benyújtott civil törvényjavaslatot. Az országszerte hatalmas vitát és tüntetéseket kiváltó javaslatot a Stop aborcji (Leállítani az abortuszt) nevű civil kezdeményezés keretében a lengyelországi magzatvédő szervezetek egy része dolgozta ki és nyújtotta be.

A javaslat elvetését a 460 tagú alsóházban a jelen lévő képviselők közül 352-en támogatták, 58-an ellenezték, 18-an tartózkodtak a szavazásnál.  Beata Szydlo miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány külön támogatási programot készít a fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára.

A lengyel közvéleményben hatalmas tiltakozást váltott ki, hogy a hatalmon lévő Jog és Igazságosság pártja egyházi és civil kezdeményezésre az érvényben lévő abortusztörvény szigorításával kezdett el foglalkozni. A legnagyobb felháborodást a Stop aborcji javaslata váltotta ki, ami szerint sem a nemi erőszak, sem az anyai életveszély, sem a magzat életképtelensége nem lett volna enyhítő körülmény. 

A tiltakozási hullám azonban gondolkodásra késztette a konzervatív kormányt. Beata Szydlo kormányfő kedden maga állt ki, hogy elmondja, kormánya nem dolgozik az abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezetet vitattak meg. Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke azt mondta: a lengyel parlament felsőházában nem kerül napirendre olyan törvénytervezet, amelyik tovább szigorítaná a jelenleg érvényben lévő abortusztörvényt.

Rovatok